Saturday, April 30, 2011

that should be me!

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

The one who..
can awake the love sincerely inside me,
can inspire others on what i've done,
can express my own passion,
can maintain a healthy line of friendship,
can grow and change well,
can embrace the consistency in doing something,
can openly present the best optimism to others..
and i'm the one who must be able to keep my passion alive till the end of life :)


p/s: dear heart, life is only given once, take and hold it tightly without any doubt :)

All praises to Allah swt :)



Friday, April 29, 2011

cubalah ;)

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

adakah anda buntu dgn menu sarapan anda seharian?
adakah anda ingin mencuba sesuatu yg sedap dan mudah?
jom ikut saya, saya ada satu menu sarapan yg ingin dikongsi bersama anda ;))
*tapi menu ni is the simplest one lah kot, hahaha =.=""
but, trust me! instead of sedap, ia mampu kenyangkan perot anda dikala anda kelaparan *erk

bahan-bahannya ;))

roti
kaya
butter / marjerin 

*haha, itu je bahan2 nya, mesti korang tension kan sebab bahan2 kat atas tu teramatlah mudah dan biasa ;))

tapi, bagi saya, semua itu bergantung kepada bahan2 yg kita pilih jugak taw ;)
untuk mendapatkan rasa yg lebih ummpphh*
saya lebih suka menggunakan bahan2 seperti di bawah ini *ahakz! ;p

credit to Encik Google ;)

credit to Encik Google lagi ;)

cara-cara nak masak roti ni senang je..
ambil 2 slices of bread..
then letak dalam toaster..
kalau saya, saya tak suka roti yg dibakar sampai masak..
saya lebih suka roti tu dibakar separuh masak *macam mana tu? ;))
hehehe, kiranya, waktu roti tu dibakar dalam toaster, saya tercongok lah kat situ ;p
saya tak tunggu toaster tu keluarkan lampu hijau2 tuu..
and dalam 2-3minit saya terus angkat roti tu ;))
lepas tu sapu je dgn pure butter atas roti..
dan diikuti dgn kaya yeo's..
saya guarantee! pasti anda menjilat ibu jari kaki nanti ;))

hehe, for those yg pernah naek flight..
or dating kat restoren mana2..
mesti korang pernah rasa kan menu kat atas ni..
sedap kannn? ;))

kalau kat melaka ni..
senang je nak dapatkan bahan2 macam tu..
saya ada bandingkan harga utk bahan2 kat atas ni taw..
harga kat Mydin MITC jauh lebih murah compared to JJ..hehe
semalam saya rembat pure butter tu sebab harga dia dalam RM7+ kot, *lupakk
tapi kat JJ hari tu saya tengok harga pure butter tu around RM9+ *mak aiiihh
apa2 pun, semua itu bergantung kepada selera dan keinginan anda..
ada jgk yg suka makan dgn planta and daisy..
up to u, as long as halal dan bole memenuhi hak badan ;)
tak salah kan? ;)

dalam flight pun nak snap pic kan? ish..ish..ish..anak sapa la tuuu ;))

haa, pic yg kat atas ni pure butter jgk tapi dalam paket yg kecik2 dan comel ;)
selalunya akan dihidangkan utk penumpang dalam flight la..
trust me, rasa dia sedappp..
hehehe..

oh ye!
kalau korang nak buat chocolate cake or cake apa2 pun bole pakai pure butter ni taw..
nanti cake korang jadi lebih gebu dan sodapppp..
hehe, tak percaya lagi?
cuba lah buat sendiri ;))


p/s: anyway, saya dah breakfast 2 keping roti pagi ni dgn pure butter + kaya, anda pula bagaimana? ;))




jom jom!

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````


nasi sup itu sedap dap dappp ;)
tambah pulak dgn telur asin *perghh
dan jgk kicap yg pedas sampai berasap telinga kami ;p
dan tiba2 pulak cik wani kita berlari-lari anak mendapatkan popia basah yg sememangnya menjadi kegilaan dia sepanjang zaman ;p
sos popia itu betul2 menikam kalbu kami bertiga, sehinggakan ada yg menjilat pinggan *ada ke? ;p

memang melantak sakan lah kami bertiga..
*tak baek menipu ;p
takdelah melantak pun, just memenuhi hak perot je *erk
kebetulan tengah lapar sebab tak lunch..
kami bertiga decide nak mamam nasi sup kat Mydin MITC ;)
betul2 kaw walaupun kami hanya mampu mamam semangkuk sorang *ngee

ada dua impian saya yg tertunai utk hari ini ;))
pertama-tamanya, saya dapat mamam each a cup! *buloq aih ;p
keduanya, saya dapat mamam tart telur *bole tahan jgk lah sedap dap dap tuu

anyway, tadi uncle taxi baek yg amat taw..
saya suka uncle itu *highlight: suka sebab dia kenakan charge yg reasonable okay :)
ape lagi eh?
erm, oh ye!
tadi saya naek bus wira taw..
kali ni dah masuk 2x saya naek bus wira kat melaka ni..
amatlah excited especially tatkala abg driver tu speed laju2 *sampai toing-toing pale saya tadi ;p
ouh, mesti korang pening kan..
sekejap taxi..sekejap bus..


hahaha..
waktu nak pergi Mydin MITC tu kami naek bus wira...
waktu nak balek umah kami naek taxi uncle baek itu ;))
aida, saya melihat kamu semangat betul yek waktu naek taxi tadi *jeles i ;p
kamu benar2 seorang co-pilot yg disegani ;)) *tabik springgg
wani, tadi kan, budak tu muka dia macam syima kan? ;))
kalau tak takde nya kak iQa nak pandang dua tiga kali *erk ;p
kesian kat budak tu sebab kena usha oleh kami bertiga *sorry adek manesss ;))
okay, itu sajaaa..sekarang beta mahu beradu..
hahaha..
amat penat hari ni sebab jalan2 punya pasal..
*dalam Mydin tu je punnnn *ngee 


p/s: tadi pun ada sorang budak laki muka macam Uddin ;)) *kenapalah hari ni ramai yg memiliki raut wajah nak sama eyh, *kembar yg hilang ka? ataupun imaginasi saya semata2? mungkin ini kesan dari kicap pedas yg menjadi side order utk nasi sup tadi *kot..errr, cuak pulak saya ;p hihihihi ;))

Wednesday, April 27, 2011

sendiri mau ingatlah

Bismillahirrahmanirrahim
```````````````````````````````

kenapa masih nak menegakkan benang yg basah?
sedangkan diri sendiri sudah faham apa itu dosa dan pahala..
semoga hidayah itu milik kita semua..
aminn..

p/s: beringatlah sebelum terkena..

Tuesday, April 26, 2011

terimalah seadanya

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````
hehe..dah lama kan cik kiQah tak buat sesi luahan hati kat blog ni..
kalau bole, cik kiQah dah tak nak lepas geram or buat cerita emo2 bagai tu dalam blog..
kadang2 cik kiQah terlupa nak jaga hati dan perasaan readers semua...
sorry..i'm perfectly imperfect :)

dalam dunia ni kan..
kita selalu aje lupa..
setiap tindak tanduk yg kita buat mencerminkan peribadi kita sebenarnya..
cik kiQah tak nafikan..
tak semua manusia mampu menilai kelebihan & kelemahan diri mereka sendiri..termasuk cik kiQah sendiri..
semua itu memerlukan masa yg agak lama utk kita betul2 kenal dgn diri kita sendiri..
terlalu banyak faktor2 yg mempengaruhi tindak tanduk kita selama ini, kan? :)
tak perlu tanya orang, tak perlu stalk blog orang, tak perlu stalk twitter orang or tak perlu nak terus jump into conclusion yg orang itu macam ini..orang itu macam itu...
cuba tanya diri kita sendiri..insya-Allah kalau apa yg kita buat itu lebih kpd positive sight, you'll get the answer :)

cik kiQah nak minta maaf kalau selama ini cik kiQah suka sangat lepas geram dalam blog..
kadang2 cik kiQah lupa yg semua tu terlalu buruk pd pandangan mata apatah lagi utk santapan pembaca..
and again, i'm so sorry...
i'm perfectly imperfect..


"Allah will not betray your hopes in the least, as He does not betray the hopes of those who hope and does not cause any effort to go to waste"

makin lama cik kiQah kat melaka ni..
makin banyak cik kiQah faham tentang lumrah hidup..
cik kiQah tak tahu macam mana nak karang ayat panjang2 utk jelaskan maksud sebenar dalam hati ni..
tapi cukup lah kalau cik kiQah cakap..
jangan lah kita terlalu gembira dgn apa yg kita ada sekarang..
bila2 masa je Allah swt bole uji kita..

cik kiQah memang terlalu happy dgn semua ni..
kadang2 sampai sanggup ketepikan hati dan perasaan sendiri semata2 utk memenuhi kehendak orang..
padahal cik kiQah lupa yg Allah swt sentiasa memerhatikan cik kiQah...
yup! cik kiQah akui..
ada masa cik kiQah terlalu enjoy dgn pinjaman dunia semua ni..
may Allah forgive me..aminn~


p/s: dari semalam saya asyik paksa diri saya berzikir sebab tak nak fikirkan hal itu, Alhamdulillah, pagi ni saya rasa macam hati saya mampu ikhlaskan semua tu..wahai hati, relakan lah dia pergi..


nyum-nyum

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

pssttt..
cik kiQah dah makin menggemari dadih..
especially dadih berperisa vanilla and mango..
kalau dulu langsung tak pandang dadih..apatah lagi nak makan..
huhuhu..thanks to Hajar sebab memperkenalkan dadih kepada saya..
ternyata..dadih bole tahan jugaklah lazatnya kalau nak dibandingkan dgn agar2 biasa yg orang buat kt kenduri kahwin tu :p
hihihihi..
hari tu, mummy amsyar pun buat dadih jugak..
gigih pergi carik bahan2 nak buat dadih..
ingatkan dia nak jual ke apa..
rupa2nya utk makan2 kat rumah..
hahahaha..
bole tahan banyak lah jugak dadih dalam fridge hari tu..=.=""
tapi cik kiQah sempat rembat satu je sebab masa tu tengah prepare nak balek melaka..


btw, minggu ni my housie ada buat jualan utk project cyberP dia..
dengar kata korang ada jual satay jugak eyh?
sedap dap dap! ;))
nanti kak iQa pergi serang your booth eyh esok, insya-Allah ;))


homemade dadih special dari Hajar, cik Teha, and Mohana ;))

p/s: hari ni saya dah melantak 4 cups of dadih..haha ;)) thanks dears ;)) nanti kepada kawan2 yg lain, jangan lupa datang ke booth dieorang, trust me, dadih tu sedappp, tambah2 bole kurangkan sikit rasa panas kat tekak ni..sekarang melaka agak panas..apa salahnya kita sejukkan tekak dgn dadih sedap dap dap niiii ;))


picnic?

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

okay, tak mau cakap banyak2..
cik kiQah jealous sebab tak dapat join budak pipi boncit pegi picnic hari ahad lepas..
nasib lah tiket bus tengahari kan..
haha..kalau tak mesti cik kiQah dengan muka bajet comelnya pun tertempek dalam pics ni jugak ;)) *erk






*sila fokus pada baju comel budak pipi boncit tuu..hehe, cik Su dia yg hadiahkan utk dia taw, pergi carik dgn aunty Jaja lagi =p

p/s: teringat pulak, hari tu gigih mummy & daddy amsyar pergi carik durian semata2 nak bawak pegi picnic esoknya =.="" abes satu kereta bau duriannn =.=""



Monday, April 25, 2011

i miss u

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````````````





p/s: i miss u budak tomei! ;))


i'm trying..

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

semalam ada someone non-muslim tanyakan saya satu hal yg agak sensitif..
okay, mungkin utk sesetengah pendapat mengatakan hal seperti itu biasa2 sahaja..
tapi sejak pertanyaan itu diajukan kepada saya..
hati saya tidak tenang bahkan tiap2 saat saya cuba untuk mencari solusi kepada pertanyaan itu..

"if let say, i'm thinking to marry a muslim girl but i retain my religion and belief, is that okay for me?"

tanpa ragu2 saya terus menjawab pertanyaan tersebut,

"if you are not a Muslim, and you want to marry a Muslim girl, you must convert and accept Islam as your religion" 

tak sampai 5 minit saya jawab pertanyaan itu, dia terus bertanya lagi..

"okay, by the way, have you watched My name is Khan?"

saya jawab,

"ouh, that movie ahh? erm, i heard about it, but i didn't watch it"

sebenarnya, saya pernah terniat utk tengok movie tersebut, tapi entah kenapa hati saya terus berkata tidak utk movie seperti itu..
mungkin dah ramai yg tengok movie tu, tapi jujur saya katakan, saya agak tidak enjoy dgn movie2 hindustan yg  propagates the religions etc..

Back to our conversation, that non-Muslim boy terus pertahankan statement dia yg perkahwinan berlainan agama boleh diteruskan asalkan pasangan suami isteri tersebut faham dan hormati agama / kepercayaan masing2..

Dan saya?

saya hanya mampu menidakkan statement tersebut dgn hanya berbekalkan ilmu seciput ini, "asas utama utk mencari pasangan hidup ialah Agama.."
kalau pasangan hidup berlainan Agama, manakan terbina institusi Baitulmuslim yg Rasulullah saw amanatkan?

andai saya mampu berdebat pasal ni, kan bagus..
tapi saya tak berani utk mengutarakan hujah2 yg kukuh tentang hal tersebut..
unless saya betul2 mendalami isu2 seperti ini..
*saya mesti rujuk kepada orang yg berpengetahuan dalam bab2 ni..
insya-Allah..


Islam is a complete way of life and it teaches us how to purify our soul and mind :)

petang semalam, once balik dari class..
saya terus tengok movie My name is Khan utk dapatkan review based on jalan cerita dan mesej movie yg nak disampaikan oleh pengarah movie tersebut..
okay, tak banyak yg saya nak komen tentang movie My name is Khan, tapi overall,  cerita tu banyak berkisar tentang hubungan antara dignity of Mulims dan lessons of humanity ..

"my name is Khan, and i'm not a terrorist" 

atau dalam kata yg lebih tersirat, agama Islam bukan agama pengganas..

movie ni banyak mengisahkan tentang kehidupan sepasang suami isteri yg berlainan agama dan hidup bahagia sehinggalah terjadinya peristiwa tragic 9/11  

end~

p/s: Insya-Allah, i'm thinking to ask someone who knows about this and clear all the things with that non-Muslim boy..he can't stay with that statement without knowing the truth of Islam..and i shall complete myself with those knowledge and let him know what is exactly the Ingredient for a Happy Family..may Allah show me the way, aminn~ 


Don't be sad

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful


"take your heart and hold it firmly onto the rope of Allah swt"


:)


close up !

Bismillahirrahmanirrahim
```````````````````````````````````

hehe..cik kiQah ni tak habis2 kan upload pics budak tomei ni..
alaa..takpe lah..
kat mana lagi dia nak posing kalau tak kat blog tante dia sendiri..
hihihihi..
cik Su rindu amsyar lahh :(
rindu nak penyek pipi amsyar..
rindu nak tengok amsyar senyum nampak gusi jek :p
rindu nak kiss badan amsyar waktu pagi before amsyar mandi tuu :p
hehehe..bole pengsan cik Su taw..
tapi amsyar tetap comel di hati cik Su..
jom layan telatah budak pipi boncit ni sepanjang weekend dia bersama cik Su dia *ahakz! ;p


ni muka dia tengah mabuk jalan..kami otw nak pergi pasar malam, tapi dia stay dalam keta dgn daddy dia sebab time ni hujan lebat..so, yg pergi shopping of course la mummy & cik Su dia je..sempat jugak lah kami rembat tudung kat sana..ape lagi, abg edel buat muka je lahh..haha..tapi, masam otw nak ke pasar malam tu, dalam keta, tak sampai 5 minit lepas cik Su dia snap pic dia, tiba2 kroh-kroh dah =.="" hehe, amsyar budak baik taw..asal naek keta je, mesti tido, takde nyer nak meragam ke ape..tido nyenyak pulak tuuu..aman dunia kejap..;p


masa ni amsyar baru bangun tido & mamam susu, sebab tu muka dia segar bugar..kalau tak jangan harap nak buat muka macam ni..at least, pagi2 dia kena melantak susu dulu baru dia tak keluarkan suara soprano dia tu..;p


hehe, masa ni kita dua main dgn naga hijau tu kan? cik Su pakaikan terus naga hijau tu kat lengan amsyar..haha, dah muat..cik Su sarung je lerrr ;p


penat cik Su kiss pipi amsyar masa ni..bau tu tak payah cakap laa..bau baby belum mandi *korang bole imagine tak? ;p


hehe, cik Su ingat sempat lah nak snap lesung pipit amsyar yg menggoda tu..tapi tak sempat jgk..kalau close up pun nampak sikit je..comel! wekk!pipi awak boncitttt sgttt :p


hehe, cik Su happy giler kot dapat snap pic amsyar tengah senyum..hilang stress kejap ;p


suka buat mulut macam tu kan? nakal ;))


hehehe..awak comel taw tak? ;))


amsyar memang pandai posing..pantang tengok camera, mesti terus excited ;p

tengok! macam2 pose taw dia bole buat..tapi naga hijau dia tu memang tak lepas laa.. ;p


haa!masa ni cik Su terkejut sebab amsyar tarik tali camera..memang dia over excited taw masa ni..cik Su pun blur kejap kenapa yg dia tiba2 tarik tali camera tu =.=""


mummy dia suruh tido, tapi ni lah keja dia..senyum sorang2..tengok kanan, tengok kiri..lepas setengah jam baru bole tido betul2..hahaha ;p


tengok lah..ni memang hobi dia kalau baring dalam katil nyot-nyot dia..alololo..tu muka nak tarik perhatian orang suruh angkat dia lah tuu ;p


hehehe..sekarang ni berat amsyar dah 5 kilo lebih taw..tu baru mamam susu, belum lagi mamam bubur ke or nestum or biskut..=.=""


p/s: Alhamdulillah, result midterm Internal Auditing dah released tadi, tak sangka dapat sebanyak tu sebab overall saya memang jawab ikut logik je, subject theory tapi jawab guna logik *erk..tapi saya tahu, Sir Raja memang murah hati and the most lenient lecturer i've ever had..thank you Allah..thank you for the result, Alhamdulillah...2minggu lagi dah nak final, so, insya-Allah dlm 4minggu lagi semester 3 ni habis..huhu, .tak sabar rasanya nak habiskan Gamma level ni...semoga kejayaan itu milik kami semua..aminnn~ :) 


Sunday, April 24, 2011

naughty ;)

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

Alhamdulillah..
weekend kali ni cik kiQah balik putrajaya or dalam perkataan yg mudah nak faham, balek rumah abg edel & kak jua ;p
at first, cik kiQah takdelah planning siap2 nak datang sini sebab niat cik kiQah nak settle kan assignment Internal Audit..
tapi bila dah seharian pot pet..pot pet dgn fain a.k.a my lecture mate..
Alhamdulillah, sampai jugak cik kiQah kat putrajaya ni..
so, apa lagi...
mestilah tak sabar2 nak penyek pipi budak boncit tuuu ;p
*dengar kata budak pipi boncit dah makin naughtyyyy sekaranggg ;p


before sampai kat rumah abg edel, cik kiQah transit kat sini dulu :) ni ruang menunggu kat Ministry of Finance..dah macam hotel pun ada cik kiQah tengok :p


Mnistry of Finance..agak2 bole ke tak kalau cik kiQah nak intern kat sini *sila jangan perasannn :p


hehe, amsyar suka mamam madu & air jam jam a.k.a air zam zam :p


seronok taw dapat main dgn budak pipi boncit weekend ni sebab dia dah pandai senyum & tegur orang :))


tengokkk..sekarang dia dah makin pandai usha orang nak snap pic dia ;p


masa ni punya lah tak duduk diam..mummy dia suruh tido, dia pergi main2 pulak dalam katil nyot-nyot dia tu =.=""


nak taw tak? yg bantal purple ada renda2 tu kan..tu lah bantal bucuk dia..pantang kalau tido takde bantal tu..bole bangun tiba2 kot kalau dia tak dapat pegang renda bantal tu time tido ;p


cik Su tak berapa nak faham motif amsyar tunjuk signal macam ni..ke nak suruh cik Su kejut amsyar pukul 3 pagi? =D


betul tak cik kiQah cakap, memang dia akan pegang erat2 bantal bucuk dia tuuu ;p kalau rasa nak dengar suara soprano dia, try lah tarik bantal tu dari tangan dia..haha


okay, pic yg seksi sikit ;p sekarang amsyar dah pandai nak mamam jari..yg tak tahan tu dua2 tangan dia nak mamam sekaligus..naughty betul taw dia sekarang =')


ini lah bukti nya..memang tak pandang orang dah kalau dia berjaya masukkan jari dalam mulut dia tuuu  *kunun2 tgh menikmati kelazatan ibu jari dia sendiri ;p



hehe..mulut tweety ;p

p/s: dear Amsyar syg, nanti kita main2 lagi eyh..cik Su sayanggg Amsyar banyak2 :)


Wednesday, April 20, 2011

berehat sebentar

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

sementara tengah mencari mood nak hafal segala cases & acts..
inilah kerja yg sempat saya laksanakan *ayat tak nak power lg kann :p


banana vs. grapes =D


cik nanananana..=D


cik aidadadadada..=D


okay, niat kami nak snap pic tutt* tapi cik aida tersnap pic kami berdua =.="" 


cuba anda perhatikan betul2..ada beza tak 2 botol ni? ;)


sir Raja, saya sayang anda...tapi hari ni saya tersangat boring dalam class anda *sorry :(


okay, ni lah dia student EMAS sir Raja =D *cik amoi & peace signal nya :p

till then,

p/s: itu jek! cik kiQah mahu solat isyak dan study utk exam esok :)

doakan kami semua bole jawab exam esok taw <3