Thursday, May 29, 2014

Personal sharing

Bismillahirrahmanirrahim 

Okay, the title tells you everything. Yes, sekarang saya mengalami sakit belakang yang agak kerap juga. And sometimes, it can be quite severed. Sigh. So, i tend to lay down my body and get a nap for a while. Ish, sangatlah tak produktif hidup seharianku. Hihihi. 

Bab lenguh seluruh badan tu jangan cakap la. Mengalahkan mak cik yang berumur 70 tahun +. Opss. Huhuhu. Bak kata mama, biasalah tu kalau sakit-sakit badan ke, lenguh-lenguh sendi ke, nama pun lagi pregnant. Semua urat-urat tengah dalam proses nak tegang. Okay, takpelah. Pengalaman indah masa mengandung, kata orang. Hehehe. 

The other symptoms yang saya alami untuk waktu sekarang ni, my breast is likely to be tendered. Sangat sensitif la kat kawasan breast tu. Huhuhu. Okay, lets be opened okay. Sebab what i write here is the fact of pregnancy. So, just take the positive view from the words. No offence at all. Im sure, kebanyakan preggy mummy mesti pernah rasa sensitif kat breast especially at the earlier stage of their pregnancy. 

Other than that, saya kerap jugak buang air kecil. Sebab asyik minum air. Setiap setengah jam mesti minum air. Dahaga tu hanya Allah je yang tahu. Huhuhu. Dah tu kalau teguk air mesti tak pandang kiri kanan dah. Janji dapat minum air.

Tapi, honestly saying, sejak pregnant ni, perut asyik meragam. Kalau makan nasi ke, makan lauk ke, or even makan snacks macam sausages, nuggets, etc mesti lepas tu perut rasa tak selesa. Bukan rasa nak buang air besar ke apa, tapi rasa dia macam mana entah nak explain in words ni. Hahaha. Kena pregnant dulu kot baru faham. Heee. Tapi seriously, ibarat dalam perut ni seolah-olah rasa macam kembung sebab ada angin banyak? Erk, lebih kurang macam tu kak dik nun oiii. Hihihi.

Okay, back to the main title of the story today, sakit belakang. Sejak sakit belakang ni, especially bila bangun dari tidur waktu pagi tu, sakit tu sampai rasa macam nak demam tau. Satu badan menggigil, sometimes. Kalau waktu tengah-tengah malam tu, mudah nak tersedar dari tidur, sebab lenguh tangan la, lenguh kaki la, nak tidur memang tak boleh. Kadang-kadang terpaksa kejut husband untuk urut sekejap ke, atau kalau tak sampai hati nak kejut husband yang tengah lena tidur tu, sendiri urut la jawabnya. Huhuhu. 

Yang tak menahan sekarang ni, kalau tidur mesti ada 4 biji bantal. Satu bawah kepala, satu bawah kaki, satu bawah peha, satu lagi perut (kalau tidur mengiring la). Heeee. Habis semua bantal husband pun aku kebas. Last-last husband tidur satu bantal je sambil peluk selimut. Hahaha. Sorry sayang! :p

Okay, in terms of morning sickness, alhamdulillah. So far saya masih okay. Masih tak mengalami any of morning sickness yang normally ibu-ibu mengandung mengalaminya. Apa yang saya tak boleh makan, apa yang saya boleh makan, masih lagi tak jadi main issue untuk masa sekarang. Tekak saya boleh terima lagi dan takde lagi rasa mual & muntah. Alhamdulillah. Allah swt masih bagi nikmat kesihatan kepada saya. Syukur alhamdulillah. :)

Sejak sakit-sakit badan ni, nak buat semua kerja rumah pun agak slow. Kalau dulu, nak basuh baju ke, nak masak ke, nak mop lantai ke, nak kemas rumah ke, nak buat apa-apa je mesti semangat waja. Sekarang, nak bangun mandi pun kena bangun slow-slow, takut nanti makin teruk rasa sakit belakang. Huuuu. 

Dah hampir seminggu saya tak boleh nak siang ikan atau bersihkan ayam mentah. Saya sendiri tak faham kenapa. Tapi saya jadi tak pandai nak handle kerja macam tu since saya pregnant ni. Sedangkan, sebelum ni, seekor ayam pun saya boleh bersihkan dengan tenang. Huhuhu. Besarnya kuasa Allah swt. Ada hikmah atas semua yang saya alami sekarang ni.

Erm, okaylah. Saya rasa setakat ini jela dulu perkongsian yang dapat saya tulis untuk kali ini. InshaaAllah, apa yang elok tu semestinya datang dari Allah swt. Apa yang kurang elok tu saya susun 10 jari, mohon ampun dan maaf seikhlas hati. Doakan kesihatan saya dan baby tau. :)


P/s: "Langit tak selalu kita junjung, bumi tak selama kita pijak. Kejarlah syurga Allah swt dengan melakukan segala kebaikan yang Allah swt perintahkan. Syurga Allah sentiasa ingin dekat dengan hamba-hambaNya, tapi manusia sendiri yang menjauhkan diri mereka dari syurga".



Cik Kiqah


Wednesday, May 28, 2014

Positive?

Bismillahirrahmanirrahim

Okay, kali ni saya agak malas nak membebel panjang-panjang. Positive apa kan? Mesti korang semua dah dapat agak kottt. Hehehe. Alhamdulillah, hari ini saya dah disahkan pregnant. Perasaan pertama yang muncul, of course la tak percaya. Nama pun lagi pengalaman pertama.

Ceritanya lebih kurang begini, since my period cycle untuk bulan ni dah delay untuk beberapa hari, jadi saya sudah cuak. Hihihi. Cuak sebab situasi delay period ni saya tak pernah alami sepanjang hidup saya. Alhamdulillah, sebelum ni, period cycle saya agak teratur. Kalau delay sekalipun, sehari dua aje. Tapi itupun boleh kira dengan jari berapa kali saya delay period. Alhamdulillah, Allah swt bagi nikmat kesihatan untuk saya. Syukur alhamdulillah.

So, bila dah delay period selama 8 hari dalam bulan ni, saya terus la buat dek je. Kot la dengan cara buat dek tu perasaan cuak & risau tak muncul balik. Hahaha. Itu semua dusta belaka. Makin cuak adalah. Tapi my husband perasan, kenapa saya masih tak datang period bulan ni. Jadi, kami berdua pun decide untuk buat pregnancy test. Hukhuk. At the moment, saya masih tak nak percaya yang saya hamil, sebab entahlah. Tapi at the same time, the husband asyiklah cakap saya mungkin hamil.

So, what can i do? Ape lagi, saya ajak husband pergi beli pregnancy test kit yang dijual di farmasi. Macam-macam jenis test adoooo. But untuk the first test saya beli jenama clearblue. Yang mahal baq hang tuuu. Konon-konon nak tengok berapa minggu dah kandungan tu kannn. Tapi dek kerana saya adalah seorang newbie yang sememangnya sangat blur untuk buat test tu, so the first test comes to failure. Maybe i did put the test strip too much into the urine and didn't lay the strip on the flat surface properly. Sighhhh. But takpelah, nama pun lagi pengalaman kan, so boleh cuba test lagi, bukannya dah tak boleh test. Hehehe.

So, for the second attempt, saya pun decide la untuk beli 2 strips test yang jenama Guardian kot. Tak semahal Clearblue & tak se-digital Clearblue, tapi the result makes me very satisfied. Tapi still kena make sure dengan doctor jugak kan. Hehe. Since the kit provides me with 2 strips, so saya terus test malam tu jugak. Result positive, ada 2 line appeared. But salah satu line tu blur. Macam tak sure pulak kan. Takpe, i still got another one to be used. Malam tu saya tidur sangatlah tak nyenyak sebab asyik fikir pasal result tadi. Hahaha. Risau okay, nak yakin sangat takut nanti kecewa. Diri sendiri kecewa takpe lagi, yang saya taknak kecewakan mestilah the husband. Taknaklah nanti beria-ria bagitahu suami pasal dah confirm hamil sedangkan the lines are not cleared enough.

Alhamdulillah, pagi tadi sebelum solat subuh, saya bangun dengan penuh debaran mengalahkan debaran nak final exam setiap semester ittewwww. I did the test according to the instructions stated. While waiting for the result, tetiba2, dalam suasana hening subuh, sunyi sepi, saya rasa hati bagai nak tercabut. Hahaha. Over sangat mak jemah ni. Takdelah, i tell you the truth, when i saw the lines appeared clearly on the strip, perkataan pertama yang keluar dari mulut, "Alhamdulillah". Walaupun masa tu saya masih cuak, tapi saya positifkan diri. Pasal alahan teruk ke nanti, sakit nak bersalin ke, saya cuba tolak ke tepi dahulu. Yang saya tahu, rezeki Allah swt bagi untuk kami suami isteri tersangatlah berharga. Alhamdulillah. Allah bagi apa yang kami berdua perlukan walaupun kami tahu masih banyak benda yang kami kena belajar. Allah maha Pemurah, lagi maha Penyayang. :)

So, pagi ni, saya ajak husband pergi klinik untuk buat UPT dengan doctor. Sebab saya ada baca blog di internet, ada yang cakap, even buat pregnancy test kit tu dan dapat result positive, belum tentu lagi betul-betul hamil. So, for the second time, i put the hope aside first. Hope comes later. Now let the experts do their job. So, macam biasalah, kena daftar dulu untuk process buat "pregnancy card/book" di kemudian hari, lepas tu kena test the urine. The process only takes less than 1 hour. Alhamdulillah, Allah permudahkan lagi urusan kami berdua. Alhamdulillah. :)

Then, when the doctor said, the result was clearly positive, Alhamdulillah, i feel so much of blessings. Tak sabar nak share berita gembira ni dengan suami yang dah macam cacing kepanasan tunggu kat waiting hall. Hahaha. So, instead of discussing about the pregnancy things, the doctor asked me to create the "Buku Pink". Buku ni sebenarnya buku untuk ibu-ibu mengandung. Kegunaan buku ni adalah untuk simpanan rekod kesihatan ibu dan baby dalam kandungan. Even lepas baby lahir pun, everything akan direkod dalam buku ni. Berat baby ke, panjang baby ke, atau anything yang berkaitan. The doctor said, kandungan saya dah berusia 5minggu. Hehehe. And still, i don't believe, ada baby dalam perut ni *sambil usap-usap perut sendiri*. Hihihi.

So, ape lagi, dah settled dengan hal kat klinik, saya terus call bonda tersayang untuk inform pasal tu. Instead of expressing the gratefulness, mama sempat berkongsi nasihat dan petua di awal kehamilan. Banyak sangat, so maybe i will post the story for the next time. InshaaAllah. Terima kasih juga buat mak mertua, kakak, abang aidil, & kak yuni yang tak henti bagi nasihat & doa untuk iqah & baby. Moga segala pertolongan kalian diberkati Allah swt.

Okay, pasal simptom-simptom yang saya rasa sepanjang awal kehamilan saya ni, tak banyak pun. Yela, nama pun lagi awal kan. InshaaAllah, saya akan terus update everything dalam blog kesayangan ni kalau berkesempatan. Harapan saya, doa dari semua agar saya dan baby berada dalam keadaan yang baik-baik & sentiasa mendapat rahmat dari Allah swt.

"Ya Allah, peliharalah anak dalam kandunganku ini. Berkati kewujudannya, rahmati segala sifatnya, dan hanya padaMu jua tempat aku bergantung segala harapan. Permudahkanlah perjalananku dan bayi dalam kandungan ini dan jauhilah kami berdua dari apa jua masalah mendatang. Kurniakan kesihatan yang berterusan kepada kami berdua dan peganglah hati-hati kami agar terus bersyukur dengan nikmat rezeki yang Engkau kurniakan. Moga dengan nikmat kurniaan yang Engkau pinjamkan kepadaku ini tersimpan seribu hikmah yang mampu membawaku dan suami ke ke JannahMu ya Allah. Kerana hanya Engkaulah Pemilik abadi segala nikmat kurniaan ini." 


The lines appeared on the strip paper. The T line was so cleared. The C line was blurred. But overall, the result tends to be positive. Bak kata intruction kat kotak, "you are very likely to be pregnant" if the lines are both appeared even if one is faint.


P/s: Alhamdulillah, tak banyak alahan yang saya alami setakat ini. Cuma the husband pulak yang jatuh sakit. Loya tekak la katanya, demam la, sakit kepala la. Hehehe. Allah swt bagi husband rasa nikmat sakit mengandung kot. Tapi sikit jela, masih tak dapat lawan sakit bersalin kan? Apa-apa pun, mama cakap, normal la tu kalau alahan berbalik kepada suami. Dah masuk 2,3 bulan nanti si isteri pulak yang alahan teruk. Huuu. Be strong okay iqah! Chaiyok! :D


Cik Kiqah






Saturday, May 24, 2014

Nasi goreng udang

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ni tak mau potpet banyak, just nak share one simple recipe, Nasi Goreng Udang. Resepi ni lebih kurang resepi yang freestyle punya sebab nama pun lagi nasi goreng, haruslah main campak je bahan-bahannya. Pung pang pung pang, tadaaaaa, dahhh siappp. InshaaAllah, sedap sampai terangkat. Terangkat pinggan je okay, sebab nak tambah lagi, hihihi. :p

Nasi Goreng Udang

Bahan-bahan:

10 ekor udang - dibersihkan dan diperap dengan garam & kunyit
2 biji telur - kacau & goreng hingga hancussss (hihihi)
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 ulas bawang merah - tumbuk
2 cili padi (kalau nak lagi pedas, sila lebihkan) - tumbuk
1/2 inci belacan - tumbuk
4 atau 5 cawan nasi yang telah disejukkan
Lobak merah - potong dadu
Sayur sawi - potong ikut suka (hihihi)
Garam secukup rasa

Cara memasak:

Panaskan sedikit minyak, goreng udang sehingga separuh masak. Angkat dan asingkan dahulu. 
Kemudian goreng telur hingga hancur dan asingkan juga.
Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan goreng sehingga naik bau. Make sure korang get ready untuk bersin. Hahaha.
Setelah bahan-bahan tadi digoreng garing, masukkan lobak merah yang telah dipotong dadu.
Masukkan nasi yang telah disejukkan dan gaul sebati.
Masukkan udang dan telur yang telah digoreng sebentar tadi. 
Kemudian, masukkan sayur sawi yang telah siap dipotong. 
Jangan lupa, garam secukup rasa. 


Terus snap pic direct from the kuali. Hahaha. Sebab husband tak balik kerja lagi. So lepas ni senang nak reheat. Makan panas-panas memang sedap. Tambah lagi hari ni hujan. Hewwww. Ok bai. :p



P/s: The husband mesti membebel sebab programme diet dia asyiklah tak jadi. Hari-hari ada menu baru. Hewhewhew. Sorry husband, nak buat macam mana, mood memasak tu setiap hari muncul. Yang paling penting, rasa bahagia bila husband makan apa sahaja yang saya masak. Bahagia tu hanya Allah je yg tahu. Heeee, okay, selamat mencuba readers! :D


Cik Kiqah


Sunday, May 18, 2014

Resepi hari ini: Ayam masak blackpepper & sambal kuini

Bismillahirrahmanirrahim

Hi readers. Macam biasa, hari ni Cik Kiqah in the mood of sharing another simple recipes yet delicious. Hehehe. Kalau semalam Cik Kiqah masak mee sup, hari ni masak something which is so simple, even budak darjah 6 pun boleh masak. Over sangat lettew. Hihihi. 

Okay back to our real story today, hari ini saya masak 2 jenis lauk je, obviously 2 main recipes jela, sebab yg side menu hanyalah telur dadar sahaja. Sekadar pelengkap menu tengahari ini. Well, saya kan ratu telur dadar. Opsss. :p

Okay, as everyone knows, my husband memang tak tahan makanan pedas, tapi kadang-kadang dia teringin jugak nak makan pedas. Yela, makanan kalau tak pedas, tak berapa menyengat kata orang. Hahaha. Macam saya jugak, bab makan pedas memang saya fail dari dulu sampai sekarang. Kalau teringin sangat nak makan pedas, saya makan je, tapi akibat dari kedegilan saya, semua tu makan diri sendiri jugak. Huhuhu. Kalau bintik merah tak naik kat muka, memang tak sah. Lepas tu habis deria makan hilang buat seketika. Jadinya, saya kenyang dengan air jela, bukan kenyang sebab makan nasi & lauk pauk. Padan muka sendiri! Tettttt!

Okay, jom tengok resepi ayam masak blackpepper & sambal kuini saya. Heee.

Ayam Masak Blackpepper

Bahan-bahan:

2 genggam isi ayam - potong dadu dan diperap seketika dengan garam & serbuk kunyit
Lobak merah - potong dadu
1 ulas bawang putih - hiris halus
1 ulas bawang besar - hiris kasar
1 inci halia - ketuk
1 biji tomato biasa - potong dadu
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos blackpepper - saya guna sos blackpepper dalam botol
Garam secukup rasa.
1/2 cawan air

Cara memasak:

Panaskan sedikit minyak, goreng ayam yang diperap tadi sehingga sedikit garing. 
Cik Kiqah masukkan dahulu lobak merah dahulu dan goreng kilas macam tu sahaja bersama ayam.
Masukkan bawang putih, bawang besar, dan halia. Goreng bersama ayam hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan sos blackpepper kemudian kacau ke semua bahan hingga sebati. 
Tambahkan air sedikit untuk menghasilkan kuah blackpepper.
Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan masukkan tomato. Biarkan mendidih seketika. 
Siap! Yummmmssss!

*Anggaran untuk 2 orang makan. InshaaAllah boleh makan sampai malam. Hahaha. 

Okay, for the sambal kuini recipe, sebenarnya, tak pernah terlintas pun nak buat sambal kuini hari ini. Tapi sebab mak mertua ada bagi buah kuini, so Cik Kiqah fikir lebih baik buat sambal kuini. Cuma macam biasalah, Encik Husband tak boleh makan pedas sangat, so Cik Kiqah guna sikit jela cili api. Cik Kiqah banyak guna lada merah yang orang selalu campak dalam sayur goreng tu. Heee. Faham tak? Kalau tak faham, buat-buat faham aje la. Hahaha.

Sambal Kuini

Bahan-bahan:

1 biji buah kuini - potong kecil atau parut pun boleh
3 biji cili api - tumbuk
3 biji lada merah - tumbuk
1 inci belacan - bakar & tumbuk
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa

Cara membuat:

Tumbuk cili api, lada merah, dan belacan hingga lumat.
Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.
Gaul sambal bersama kuini yang diparut tadi. 
Siap!! Heee.



P/s: Esok nak masak apa eh? Idea idea ideaaaaa....



Cik Kiqah







Resepi hari ini: Mee Sup

Bismillahirrahmanirrahim.

Hihihi. Gelak sopan dulu sebelum mula menulis. Okay, ini serioussss (gaya wonderpet cakap). 

Hi readers! Kembali kita dalam segmen berkongsi resepi yang sememangnya semua sudah sedia maklum, Cik Kiqah ialah seorang budak baru nak bertatih especially dalam bab memasak. Hewhew. Okay, itu gelak mengada. :p

So, hari ini punya cerita ialah projek memasak untuk makan tengahari bersama suami tersayang. Punyalah berjam-jam fikir nak masak apa hari ni selain daripada memasak makanan yang sama aje iaitu nasi & lauk pauk. Apa lagi, pilihan yang ada sekarang sangat mudah, kalau memang dah kehabisan idea nak masak apa, minta aje bantuan dari Uncle Google kita. Hahaha. Senang kerja. Kan? Tapi takdelah senang jugak, sebab Uncle Google boleh bantu bagi idea je, yang kena memasaknya diri sendiri jugak. Hahaha. 

Well, untuk lunch menu hari ini, I've decided to cook soup. Since kat rumah ni ada mee kuning, so apa lagi, ayuhlah kita memasak mee sup hari ini. Hihihi. Actually, sejak dulu sampailah Cik Kiqah dah berstatus isteri orang ni, cooking skill sangatlah tak berapa menyerlah sebab asyik makan apa yang mama masak, kakak masak, even abang masak pun Cik Kiqah balun. Haha. Setakat nak buat nasi goreng, bihun goreng, telur goreng or anything yang goreng tu inshaaAllah boleh lagi la kot. Hahaha. Okay, itu zaman dahulu ye rakan-rakan. Zaman sekarang haruslah kena pandai memasak untuk tawan hati suami tercinta. Acewahhh. Hihihi. 

Okaylah, dah banyak sangat membebel ni, takut nanti salah topik pulak. Heee. Okay rakan-rakan, izinkan saya berkongsi resepi Mee Sup yang sangat simple ini. Tiada niat lain selain dari ingin berkongsi dan harap-harap jika ada yang ingin cuba resepi ni, boleh senyum sampai telinga sebab sedap sangat. Hewhew. Percayalah pada air tangan sendiri. Tetttt! :D


Mee Sup

Bahan-bahan:

1 paket mee kuning - celur
Sayur sawi - celur
Lobak merah 
1 genggam isi ayam (kalau nak guna daging pun boleh) - potong dadu
Fishballs/Fishcakes 
2 ulas bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam (saya guna sos lada hitam dalam botol)
1 kiub pati ayam knorr
sedikit air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
air secukupnya

Bahan-bahan lain: 

Daun sup
Bawang goreng
Sambal kicap
* i didn't put all these ingredients into the soup since i prefer the original taste of it. Plus, suami saya tak makan pedas sangat, so, its better for me to reduce the spiciness and avoid from making the sambal kicap. Heee. Thus, instead of making sambal kicap as for the additional sauce, I've decided to cook sambal tempe & ikan bilis. Hahaha. Alhamdulillah, its a not bad combination though. :p

Cara membuat:

Tumis bawang putih, halia dan bawang merah hingga naik bau. Masukkan isi ayam  dan goreng hingga ayam jadi putih. Masukkan fishballs/fishcakes. Masukkan jintan manis dan serbuk/sos lada hitam. Gaul bersama ayam yang digoreng tadi. Masukkan air asam jawa dan biar seketika. Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam knorr. Seterusnya masukkan lobak merah serta garam secukup rasa. 

In the meantime, panaskan air dalam periuk untuk celur mee dan sawi. Proses celur hanya memakan masa tak sampai 5 minit ya rakan-rakan. Hihihi. Tapi, dek kerana kemalasan Cik Kiqah yang tiba-tiba sahaja muncul tadi, Cik Kiqah membuat keputusan mendadak, masukkan aje sayur sawi itu ke dalam sup. Hahaha. Akibat dari kemalasan itu, sayur sawi kelihatan seperti hidup tak nak, mati pun segan. Ahh, tak kisah itu semua. Yang penting, Encik suami asyiklah bercakap sambil slurpp mee, "sedaplah sayang", "ish sedap kot, "nak tambah lagi". Hahaha, sampai saya sendiri pun tak tahu nak beza, sedap mee ke atau sedap sup? Errr, okay itu aje. Ngee.

Some more, untuk resepi sambal tempe & ikan bilis tu, saya rasa ramai dah tahu kan resepi nak buat tu macam mana. Mudah macam nak masak sambal telur je. Hihihi. Okay, briefly saying, my style of cooking the sambal is, saya goreng dahulu tempe & ikan bilis sampai rangup bagai biskut buttercookies, tumis hirisan bawang besar & sedikit halia sehingga caramelized, dan masukkan cili giling serta sedikit air asam jawa. Garam & gula secukup rasa. Cik Kiqah ada tambah sos tiram & sos cili sikit untuk memekatkan lagi sambal ittew. Well, it depends on you untuk variety kan tekstur sambal tu tau. Don't follow my style if you have your own way of cooking the sambal. Tadaaaaa! Simple as that! 



P/s: I wish to put the Mee Sup picture here as for the sharing purpose. But due to internet connection problem, so i decided to forget about it. Usually, i will let the pictures speak on their stories, but for now, let the words explain everything. Hahaha, selamat mencuba! :)


Cik Kiqah







Saturday, May 17, 2014

I am married! Alhamdulillah.

Bismillahirrahmanirrahim

Hi readers kesayangan! Ampun dan maaf dipinta andai sudah berdekad-dekad saya tidak jenguk blog ini. Ayat skema habis. Hehe. Well well well, tajuk kat atas pun dah cukup membuatkan semua terkejut, tersengih, tertak sangka, ter tak percaya, dan segala ter lagilah. Jangan ter tak suka sudahlah ye. Hihihi. 

Alhamdulillah, Cik Kiqah yang sebelum ni single & but not available sudahpun selamat berkahwin dengan jodoh yang Allah swt telah tentukan untuk Cik Kiqah. Biarpun si dia tak sekacak Aaron Aziz, tak segagah Muhammad Ali (opsss), tak sehebat Anuar Zain, namun Cik Kiqah bersyukur sebab pertemuan kami kali pertama sehinggalah kami berdua selamat menjadi suami isteri penuh dengan hikmah dan moga semua hikmah itu dapat mengumpulkan sebanyak mungkin berkat dari Allah swt. InshaaAllah.

So, kehidupan selepas kahwin? Alhamdulillah sangat membahagiakan sekalipun ada juga hari-hari mencabar yang perlu Cik Kiqah tempuh sendiri tanpa ada bantuan dari parents (macam zaman anak dara dulu-dulu). Hihihi. Biasalah tu, zaman bujang tak sama dengan zaman dah berkahwin. Especially kaum wanita. Yang tak manja pun boleh jadi manja mengalahkan baby, yang tak tabah pun boleh berubah jadi emotional, dan yang matang pun boleh bertukar jadi childish. So, it depends on you to handle your own marriage life kan? Seriously, sangat mencabar, baik dari segi hubungan kita dengan suami, mahupun dengan orang sekeliling. Hey, you dah jadi isteri orang kot, so you need to move few steps further lah and become more matured than before. Erk, okay foineee. Hahaha.

Rutin harian saya adalah normal macam surirumah sepenuh masa yang lain. Sebelum ini saya bekerja di Putrajaya, tapi sebab tak mampu lagi untuk berjauhan dengan suami, jadi saya memutuskan untuk berhenti bekerja di Putrajaya dan meneruskan tugas sebagai surirumah sepenuh masa di kampung halaman suami saya. Ramai teman-teman seperjuangan tak setuju dengan keputusan yang saya ambil kerana peluang pekerjaan adalah ruang untuk kita kumpul sebanyak mana pengalaman yang ada demi kelangsungan kerjaya di masa depan. Tapi saya percaya, setiap keputusan yang kita niatkan dengan niat yang kerana yakin dengan pertolongan Allah swt, inshaaAllah, moga rezeki yang lebih baik akan muncul di kemudian hari. InshaaAllah. 

Sehingga kini, biarpun saya boleh dikategorikan sebagai 'jobless', saya masih diberi kekuatan untuk menghadapi hari-hari mendatang kerana semua itu datang dari kasih sayang dan perhatian dari suami tercinta dan hubungan yang dekat membantu kami untuk lebih mengenali peribadi masing-masing. Tak lupa juga, kekuatan itu datang dari Allah swt yang sentiasa wujud dalam diri saya tak kira di mana saya ada. So,hargai masa yang Allah swt kurniakan sekarang, kerana selepas ini, kita tidak tahu, adakah 'moment' seperti ini masih ada untuk kita nikmati pada masa depan? Sesungguhnya, Allah is the best planner ever. Wallahualam.

Tidak perlulah saya huraikan panjang lebar siapakah gerangan suami tercinta saya, cukuplah sekadar dia hanyalah manusia biasa yang tidak pernah jemu mencurahkan kasih sayang, perhatian, jagaan, dan berkongsi apa sahaja untuk saya. Saya tahu, ujian hidup selepas berkahwin amatlah ditakuti oleh semua pasangan suami isteri, bak pelayaran sebuah kapal yang nakhodanya belum tentu dapat melayarkan kapal sehingga ke destinasi yang terakhir dek kerana bahaya ribut dan taufan menanti di setiap perjalanan. Namun, nakhoda yang berjaya menamatkan pelayaran itu inshaaAllah akan sampai di perhentian yang penuh dengan cahaya kejayaan, berkat usahanya yang penuh hikmah dan tidak putus untuk bergantung harap kepada Maha Pencipta. 

"Ya Allah, berikanlah kami berdua kekuatan untuk meneruskan hidup sebagai suami isteri yang paling Engkau redhai. Sesungguhnya, tiada apa yang lebih indah dalam hidup kami melainkan saat Engkau menyetujui dan merahmati pernikahan kami berdua. Amin ya rabbal alaminnn. "

Buat teman-teman seperjuangan yang sangat mengimpikan sebuah perkahwinan yang membahagiakan di dunia dan akhirat, teruskanlah dengan impian anda itu. Tidak salah mengharap pada sesuatu yang baik di sisi Allah, kerana akhirnya, inshaaAllah Allah swt pasti tunaikan permintaan ikhlas hamba-hambaNya. Perkahwinan itu sunnah Nabi SAW kita. Dan itu adalah salah satu cara untuk kita ikuti dan teladani demi menggapai syafaat Baginda di akhirat kelak. Kalau kita sayangkan Rasulullah SAW, automatik Allah swt akan sayangkan kita kan? Berbaik sangkalah kita dengan segala ketentuan Allah, (pesanan untuk diri sendiri juga).

Okay readers, i think its too long to be read. No offence at all. Just for sharing purpose. Hehe. Saya rindu sangat dengan blog saya ni. Blog ni lah yang banyak simpan segala macam cerita hidup saya, dari zaman saya tidak matang, sehinggalah sekarang, walaupun saya tahu, kematangan itu mengambil masa yang amat lama dan memerlukan pengalaman yang amat luas. Hehehe. Tak salah kalau berusaha untuk jadi lebih baik kan? Tepuk dada, jom tanya iman kita. InshaaAllah, untuk next entry, Cik Kiqah akan cuba update any story yang ada & kalau berkesempatan, Cik Kiqah akan share everything dengan readers, if necesserily. Hehehe. Till then, thanks for reading, and please doakan kebahagiaan Cik Kiqah dan suami. In return, inshaaAllah kami juga akan doakan yang terbaik buat semua readers blog Cik Kiqah In The House! Ngeeee. 



P/s: I dont think i can change the name "Cik Kiqah" to any of suggested names which are, "Puan Kiqah" or "Madam Kiqah" yet. Because, the "Cik Kiqah" itself keeps so many memories to me and it is originally comes from my beloved husband while we both were getting friends each other. The "Kiqah" stands for "Kawan Iqah" which is used by the husband as for his email address or even his nickname for the chatting purpose. So, the name of Cik Kiqah has appeared in the shortcut style which is "Kiqah" and the idea comes to my mind at the moment. That's maybe the funny sharing i can tell you, but it is very memorable to me and of course to my husband as well. I love you, dear husband. Thanks for being such a good friend, beloved husband, and the most special partner in my life. May the journey that we've created together will be always loaded with the blessings from Allah swt until we can make it to His Jannah soon. InshaaAllah. 




Me,
Cik Kiqah











Saturday, January 4, 2014

Being a true Muslim

Bismillahirrahmanirrahim

Siapa kita untuk tentukan pengakhiran hidup orang lain. Sedangkan hidup kita sendiri belum tentu berakhir dengan baik. Moga Allah swt ampunkan dosa Cik Kiqah untuk segala kesalahan yang Cik Kiqah pernah buat. Lepas ni kena belajar untuk kawal emosi & hati agar tidak mudah untuk bercakap yang bukan2. Ya Allah, peliharalah lisanku, hatiku, dan perbuatanku dari semua perkara yang tidak elok. Aminnnn~



P/s: Wahai diri, jagalah hubunganmu dengan Allah swt sebaiknya & jagalah juga hubunganmu dengan manusia yang lain. InshaaAllah, syurga pasti milikmu kelak. Aminnnn. 


Cik Kiqah