Monday, February 28, 2011

rindu kamulah si comel!

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

ehem..ehem..cik kiQah mahu tempek pics budak pipi moncit lagi bole tak?
hehehe..
so, jom tengok pics amsyar yg semakin tembam dan macho ni ^^

upss, tak sempat nak cover menguap depan camera eh? =p

ibu...amsyar nak susu lagi =p

jauh mengelamun nampak encik amsyar?

tengok tuu..pipi awak jatuh sikit..maybe sebab berat kot..haha

amsyar tengok ape tuu? comel je die ni ;p

errrr..cik Su tatau nak komen ape ni..sebab cik Su p0n terkezut tengok pic ni..haha ;p

lalala..ada sape2 nak buat style rambut macam saya tak? ;p

saya amat suka landing atas bahu orang..hehe ;p

eh..eh..ni lah katil amsyar..papa tok taw yg belikan..kaler pink2 lagiiii ;p

nanti cik Su nak curik baju mickey mouse amsyar ni taw ;p

erk..saya tak sabar nak lawan daddy saya main badminton..dush..dush..dush! ;p

hehe..nenek a.k.a mama cakap, muka amsyar masa ni sejibik macam abg edel zaman baby2 dulu..hamikk! ;p

ya Allah..ni menguap ke or tak sabar nak mamam susu?

saya suka katil pinky ini! yeayyyy...!! ;p

cik Su rindu bangat sama kamu amsyar!
nanti kita ketemu lagi ya ^^

p/s: erk..tadi mama cakap, entah2 next year amsyar dapat adik lagi..wakakaka...ehem..ehem..abg edel..kak jua..sila ambil perhatian ya dengan statement mama tu..lagi ramai adik amsyar..lagi murah rezeki kalian..errrr..okay2..tak mau cakap dah..nanti tak masal2 kena ceramah bagai ^^





Sunday, February 27, 2011

errr..

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

okay, my budak pipi moncit dah balek putrajaya semalam =( *tiba-tiba*
errr..cik Su rindu kamu lah amsyar..bukan cik Su je lah..nenek tu lagi laa..non-stop duk cium tangan sendiri..katanya bau minyak yuyi+bedak amsyar melekat lagi kat tangan die..errr
hehehe..tapi cik Su tetap takkan lupakan bau amsyar before mandi pagi tu..perghh!memang menikam kalbu cik Su =D
lepas tu..bila cik Su dukung amsyar..mesti kepala amsyar tak duk diam..kejap lentok belah kiri..kejap lentok belah kanan..kejap tersengguk ke depan..hehe..comel je..
dan yg paling cik Su tak bole lupe..
amsyar senyum kat cik Su 3x taw!
so cute!!!
tapi cik Su tak sempat nak snap pic senyuman comel amsyar tu..
hehe..dah la mulut macam mickey mouse..hehe
geramnyerrrr =D
hehehe..ape2 p0n, insya-Allah, ade rezeki kita jumpa lagi ye wahai budak pipi moncit kesayangan ^^


ermm..nextweek sem baru dah start..
semangat oh semangat..datang lah ye cepat2...
saya amat memerlukan anda sekarang..serious!
berat giler kot kaki ni nak melangkah balek melaka nanti..*sekarang p0n dah terasa*
(-____-)

errr..
sebenarnya cik kiQah tak mengantuk lagi..
sebab tu mengader nak update blog..
tapi takde lah nak story mory sangat p0n..
just conteng2 gitu je..ekeke

erm..bila cik kiQah hitung hari..
around 1 week lagi nak bukak sem baru..
makna nya jugak..
tak lama lagi result nak release 
uarghhh..amat menakutkan..
hehehe..
takpe2..
benda dah lepas...jangan kita kenang2 sangat..
yg penting..kita dah usaha semampu mungkin...
walau ape p0n hasilnya nanti..
yg penting kita kena reflect dgn ape yg dah kita usahakan sebelum ni..
pendek kata..
semua hasil yg akan kita dapat tu adalah rezeki dari Allah swt atas ape yg dah kita usahakan..
kan..kan..kan..

eyh..eyh!
tak nak lah bebel panjang2..
nanti jadi macam mak nenek 
hahaha..
well, yg paling penting..
dalam hidup kita..
percayakan janji Allah itu adalah wajib..
sebab Allah swt tak pernah mungkiri janji-Nya..
semoga semua kejayaan adalah milik cik kiQah dan semua kawan2 seperjuangan yg laen..
cik kiQah sayang korang semua taw..ingat tu =)


p/s: ehee..malam ni nak tengok cerita hantu lah..ala,yg kat astro prima tu kot, Tangisan Langsuir eh? ehehe..harap2 adik kesayangan ku tak tido awal malam ni..at least, dia bole temankan cik kiQah sambil2 dia buat overtime dgn Sudden Attack dia tu =.=""""



Wednesday, February 23, 2011

amsyar datang..?

Bismillahirrahamanirrahim
````````````````````````````````

errr..cik kiQah tak tido lagi masa ni?
eyh..takde2..
saje nak menyelinap kat blog ni kejappp je ;p
just nak tempek pasal cerita budak pipi moncit datang buat surprise kat kiteorang tadi..
hahaha..

cerita nya lebih kurang gini la..
around 5.30+ pm gitu...
cik Su amsyar tengah on the way nak kroih2.. *erk,kantoi ade hati nak tido petang2*
hahaha..niat dalam hati takmo tido sebab da petang..tapi entah macam mana bole landing siap2 atas katil ;p
belum sempat flight cik kiQah mendarat kat Paris *errrr..*
terus mummy amsyar bawak amsyar masuk bilik ..
adoitttt~
terkejut kodok kot time tu sebab budak pipi moncit datang kejut cik Su dia..
hehehe..dengan muka terkejut tapi bajet cool cik kiQah bangun *mamai*
errrr..macam mana pulak budak ni bole ada depan mata?
hahaha..semua gara2 daddy amsyar lah..hobi die sejak dulu lagi..suka buat surprise kerek dia tu =.="
balek kampung hari ni tak bagitaw p0n 
=.=""""

ape lagi...cik kiQah keluar je bilik..tengok2 muke budak pipi moncit segar bugar..*baru bangun tido*
seharian duduk dalam kereta..dari putrajaya sampai lah ke kelantan..
mestilah keja dia tido je..haha
kalau bangun p0n dia minum susu..tu je la keja dia..;p
hehehe..gigih kan budak pipi moncit tu ..
sanggup taw dia datang sini sebab nak jumpa dgn nenek & papa tok dia and also cik Su, ayah Su, ayah Ngah, ayah Chik dia..
errr..cik Chik dia takde sekali sebab UIA tak bagi cuti lagi...haha
jangan marah ye cik Chik ;p

tapi....belum sempat cik Su cium + pelok amsyar..
errrrkk..mummy amsyar cakap amsyar tengah dalam proses menunaikan hajat nya =.="
hahahaha..tak dapat la cik kiQah nak proceed dgn misi nak cium + pelok amsyar..nanti silap2 haribulan cik kiQah pengsan kat situ jugak =D

well..
hehehe..hari ni..amsyar tak banyak ragam..
sebab nenek amsyar a.k.a mama yg tolong basuh tutttt dia..tolong mandikan dia..tolong dodoikan dia..hehe *sonot je tengok nenek amsyar*

best woo dapat penyek2 pipi moncit budak tu..
kalau tak percaya..try lah ;p
bila bukak je sarung tangan dia yg kecik macam ape tu..
aduhai, jari die macam ranting kayu tu..haha
tension jugak cik kiQah tengok sebab tak berani sangat nak pegang jari2 dia..tak0t patah ke ape kan ;p
tapi part pipi tu mintak maaf la..
tak taw nak luah macam mana kat blog ni..
hahaha..lembut tahap ape tah pipi dia..
hehehe...
dah la mulut kecik..moncong je..geram2!
and..
if sekali kiss pipi dia..konfem nak lagi..dan lagi ;p
hehehe..

anyway, hari ni kami seronok sangat sebab amsyar datang sini..
sekarang amsyar tengah tido..
mummy+daddy amsyar p0n dah tido..
penat lah tu sebab seharian dalam kereta..
so..cik Su amsyar p0n nak tido dah..
insya-Allah..
esok pulak sambung maen dgn dia..
hehehe..


oyasuminasai minna-san !! 

Monday, February 21, 2011

~gambateh~




note to self: hey! don't be sad okay ^^

emo..?

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

saya sedih..
saya sedih..
dan saya sedih..


sangatttt...



p/s: sorry, saya cuma nak cakap kat blog ni yg saya tengah sedih, tu je..

Tuesday, February 15, 2011

at last!

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````
Alhamdulillah..
hari ni cik kiQah officially dah habis final exam utk sem ni..
Alhamdulillah...=)

sebenarnya,
cik kiQah sendiri macam still tak percaya exam dah habis..hehe!
entah..rasa macam still ade exam esok..
erkk..cakap pasal esok ni..
sepatotnya cik kiQah kena attend meeting dgn JPA..
meeting tu khas utk student2 yg under JPA's scholarship..
agak pelik & hairan sebab takde angin..takde ribut..tiba2 ade announcement bagtaw esok ade meeting dgn JPA..
ape lg..Puan!saya dah beli tiket nak balek hometown siap2 dah..
masa midterm break aritu papa saya da beli daaaaa =(
macam mana ni..
huhu..ape lg,terus call mama bgtaw sume tu..bla..bla..bla..
mama suro pergi tanya kat admin & tak p0n direct call JPA officer a.k.a Pn Fairuz =.="
and tadi. once habis last paper, cik kiQah gigih pergi admin tanya semua tu..
tapi kakak tu bgtaw..dieorang a.k.a pihak MMU tak berani decide sebab ni under JPA..
*erk!dalam hati dah cuak sebab kalau kena deal dgn Pn Fairuz,mmg sah2 aku kena stay + burn la tiket tu*
okay..okay..chill..

guna plan B =D
terus call Pn Hafizah..
wahhhh!terharu sangat tadi sebab cara layanan Pn Hafizah teramat lah istimewa* kot~
hehehe..at least, die panggil cik kiQah "adik" even dah bukan pangkat adik da p0n..hehe
die sempat bgtaw lagi..everything biar die je yg handle dgn pihak atasan..
hehehe..terima kasih sangat2 kat Pn Hafizah sebab concern dgn saya..
insya-Allah..nanti meeting operation under JPA bulan mac ni saya datang okay!
insya-Allah...*harap2 result naek sem depan, aminnnnnn*

erm..malam ni cik kiQah balek hometown..
dalam hati ni sampai tak terungkap rasa happy tu sebab lama dah cik kiQah tahan diri dari homesickness =D
hehehe..semoga sepanjang perjalanan nanti semua nya selamat..aminn..

buat housemate tersayang, Hajar..
be strong ok dear..
kak iQa terpaksa balek awal sebab tiket da beli..
kalau belum beli sah2 akak stay dulu temankan hajar..
kak iQa harap sangat hajar kuat semangat sepanjang minggu ni...
nanti jangan lupa beli dinner terus after habis paper pagi tu..jangan makan maggi + minum nescafe taw selagi tak habis exam =p
hajar tunggu mummy & ayah hajar datang amik hajar dgn sabar eh..
insya-Allah..moga2 hajar baek2 je kat rumah ni..
insya-Allah..nanti ada masa kita makan sama2 & tengok FO & gelak sama2 lg..
hehehe..=)

so, utk kawan2 yg still ade paper lg minggu ni..gud luck korang!
buat yg terbaek..insya-Allah nanti kita akan dapat yg terbaek dri Allah swt ^^
buat kawan2 rapat..
thanks sebab sanggup tolong share ilmu & tips2 yg reliable sepanjang kita exam ni..
cik kiQah doakan agar kita semua dapat score well utk exam kali ni..aminnn..
so, j0m kita release semua tension2 & penat tu selagi masa tu masih ada....
nanti 2 minggu lagi dah kena ade azam baru lg utk sem baru..
hehehe...
take care semua! cik kiQah sayang korang semua! ikhlas tawwww =)


p/s: sekarang, mental & fizikal cik kiQah sangat penattttt...

Tuesday, February 8, 2011

thank you Allah ^^

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

kejap tadi cik kiQah tengah revise Taxation 2 *Pioneer Status vs. Investment Tax Allowance*
chapter tu bole dikatakan chapter yg agak complicated *melainkan kalau berusaha gigih utk hafal each of the steps given* ;p
tengah duk *weng-weng* otak cik kiQah fikirkan pasal macam mana nak dapatkan amount bla..bla..bla..then kenapa amount ni jadi bla..bla..bla..*pendek kata steps dalam chapter tu sangat mencabar kemahiran otak manusia* ;p
then,around 12midnight..cik kiQah terus tak tahan..and terus call classmate oppa Fain..^^
ketika kepala tengah pening+mata dah mengantuk tahap cipan+badan p0n tak larat=tenaga dah sampai maximum utk hari ni..Alhamdulillah..oppa Fain dapat tolong explain sikit2 macam mana nak buat certain parts dalam tutorial tu...=)
*even suara oppa Fain p0n dah macam orang separa tido* =D
kamsahanimda oppa Fain! ;p
hahahaha..

tapi..biasa lah..siapa tak kenal dgn cik kiQah..kalau mengantuk,tambah2 depan mata ada bantal bucux..bole pulak pergi buat2 tido *niatnya nak tido 5 minit..tapi tengok2 da telajak 15 minit..hamikkk!*
tengok jam..alamak!da hampir pukul 1am ='(
esok pukul 5am mama call hp kejut bangun awal *kunun2 nak bangun awal sbb nak study Audit pulak* ;p
kalau pukul 1am p0n still tak tido..alamatnya..esok kena letak hp bawah bantal la..tak p0n..bawah katil..wakakaka

erk..cik kiQah sebenarnya nak share something..
kalau tak..takdenya cik kiQah nak gigih bukak blog ni and post new entry..kan?
okay, once cik kiQah terbangun dari tido tadi *kunun2 nak tido 5minit tapi jadi 15minit*..
terus cik kiQah blur lagi macam mana nak dapatkan figure2 yang oppa Fain explain tadi..haha ;p
pelik kan..
tadi, masa dia explain..faham sangat2..sampai rasa tak sabar nak buat..*bajet bole buat semua* haha
tapi tu la..kita hanya mampu merancang je..
tapi last2..Allah yg putuskan..*contoh: cik kiQah tetido, bukan terus buat revision tu* ;)
tu laa..tadi bangga sgt dapat buat semua..
*moral of the story: sila jangan bangga dgn diri anda, kelak akan menyesal tak sudah..humble2 sudehh*
terus cik kiQah jadi tak tenang..rasa macam "alaaa,tadi dah faham,nape tibe2 stuck ni" ='(

erm, tengah duk scratching my head, cik kiQah terus teringat pesan mama..
kalau kita ada dalam kesulitan, ringankan tangan & ikhlaskan hati mohon pertolongan dari Allah swt..
insya-Allah, Allah pasti & tetap pasti tolong hamba-Nya =)
cik kiQah terus baca surah Al-Fatihah and bila sampai kat ayat 6 [ lagi bagus if korang dapat ingat makna ayat tu ]
 cik kiQah pejam mata, niat dalam hati minta Allah swt bagi petunjuk, & tolong cik kiQah solve masalah yg cik kiQah hadapi masa tu...
*cik kiQah betul2 rasa yakin Allah tengah dengar doa cik kiQah* serious!
lepas tu, cik kiQah baca doa yg mama pernah ajar bila kita dalam kesusahan & kesulitan..
tak kira lah..ketika kita sakit badan ke..sakit hati ke..sakit otak ke..pendek kata, once kalau rasa diri kita perlukan pertolongan dari Allah swt, just recite the ayat..
mama pesan..baca doa ni..

ramai yg cakap, ni doa yg diamalkan oleh Nabi Yunus especially ketika dia dilanda kesulitan & masalah...wallahulam~

Surah al-Anbiya ayat 87 (Doa Nabi Yunus)

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

"Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim."


tak sampai 5 minit cik kiQah gigih fikir solution utk soalan Tax tu, tiba2 cik kiQah dapat solve the question dgn senang je..ya Allah, kat situ cik kiQah tersentak kejap sebab cik kiQah yakin, hidayah + petunjuk hanya datang dari Allah swt..percayalah..cik kiQah tak mampu nak cakap macam mana rasa bila Allah tolong cik kiQah di saat cik kiQah betul2 perlukan pertolongan dari Dia..*betul2 bersyukur* =)

insya-Allah, cik kiQah harap, dengan perkongsian yg kecil ini bole tolong korang bila korang ada masalah..ingat taw, tak semestinya, bila kita stay up bagai nak rak sampai pukul 4am or 5am @ baca + revise buku + notes tebal2 tapi end up tak bergantung harap pada pertolongan Allah..tak guna jugak taw..sebab tu Islam menerapkan konsep DUIT=Doa+Usaha+Ikhtiar+Tawakkal..
bukan DUIT yg RM10, RM50, RM100 tu =p
insya-Allah,jom kita sama2 berjuang sambil kita sentiasa ingat & sayang Allah swt ^^


p/s: errr..cik kiQah nak tido dulu..esok kena bertahan lagi utk next mission ^^ terima kasih Allah utk pertolongan sebentar tadi..terima kasih jgk ma sebab pernah pesan doa tu kat iQah..Alhamdulillah =)









Wednesday, February 2, 2011

Gong Xi Fa Cai =)

To all my dear Chinese friends, I'm here to wish you..
Happy Chinese New Year in advance!

For the time being, i managed to review some interesting videos which rolled out by Petronas..
Hey hey! i chose this one! For me, it's so special and exclusively published for this Rabbit year =)

Here it is =)


*my tears drop non stop while watching this video, i wish i could hug my mama & papa right now =(*



"Dear friends,
Yes, it's easy to put a smile on their faces,
but nowadays,
it seems to be easier for us to hurt them inside,
so, please love them as much as we can
Without their blessings, we are not able to pursue anything as what we've achieved today!"

p/s: As for me, even though the video is officially created for the Chinese New Year season, but i felt so affected by the meaning behind it. It touches my heart, indeed! I'm not here to judge anyone, but one piece of sharing, let us make them happy while enjoying their moment with us =)

iQah sayang mama, iQah sayang papa jugak =)
<3 <3 <3

*credit to Petronas