Monday, September 27, 2010

Islam is perfected by Allah swt


"in each of Harakah, there is a Barakah"
it means,
"in each of our movement, there is always a blessing from Allah swt"
insya-Allah~

i took this statement from Shaykh Hussain Yee..
He was a former Buddhist..
But, when Allah swt selects him to be a Muslim..
then he chose Islam as his belief..
All praises to Allah swt..
The only Creator of all the universe..subhanallah~

Let us catch out the beauty of Islam from the video uploaded..





p/s: i think, this is the best reason, why the Islam should be your religion and make it as your way of life.




Sunday, September 26, 2010

the death


Alhamdulillah, all praises to Allah swt..here i would love to share something that belongs to our heart and soul..
please deal that sooner or later, the death is definitely true..
let us end up our life with all the Barakah and Rahmah given by Allah swt..ameen.

*this video realizes me to change myself to the better level of mankind especially in the eyes of Allah swt*


p/s: i'm proud to be His mankind..





Tuesday, September 21, 2010

permudahkan ya Allah

Bismillahirrahmanirrahim



Mama..Papa..

iQah minta maaf...
hanya doa yg ikhlas dan semangat yg kuat dapat tolong iQah buat masa sekarang..
iQah amat memerlukan kalian berdua..:-(


p/s: "aku redha dgn segala ujian dari-Mu ya Allah..sesungguhnya, hanya pertolongan dari-Mu yg mampu membuatkan diri ini terus bangun untuk berjuang hingga ke penghujungnya..berikan diriku kekuatan.."


*saya amat sedih dgn semua ni tapi saya tak bole cepat patah semangat!*





Friday, September 17, 2010

perhatian

bismillahirrahmanirrahim
......................................

breep...breep..breep..!!
perhatian...perhatian...
[apo kono ejanggg...?]
hehehe...
saje nak update blog comel saya ini...
for the time being..
i will not be able to update this blog as usual..
biasalah..
bila final mode melanda diri..
terpaksa kenakan perintah berkurung terhadap diri sendiri..
hahahaha
takpe..
insya-Allah..berkat pengorbanan untuk semua ni..
moga2 hasilnya nanti lebih bermakna buat diri cik kiQah sendiri..
insya-Allah..


"di mana ada kemahuan, di situ ada A"

hehehe...insya-Allah,mudah-mudahan kejayaan itu menjadi milik cik kiQah dan semua kawan2 yg lain..aminn!


p/s: dugaan sakit ketika waktu2 getir macam ni amat mencabar bagi diri cik kiQah, subhanallah..hanya Allah swt yg Maha Mengetahui segala apa yg tersurat mahupun tersirat..mungkin cik kiQah perlu ikhlaskan diri atas ujian Allah swt ini...moga2 dgn ujian-Nya, dosa2 cik kiQah terhapus dan amalan cik kiQah diberkati-Nya..aminn!


Saturday, September 4, 2010

kaya vs tak kaya

bismillahirrahmanirrahim

....................................

title kat atas tu macam pelik pon ade..
tapi maybe jugak tak berapa nak pelik..
ye la..
sebab itu memang da lumrah kehidupan..
hidup ni mungkin kaya or mungkin jugak tak kaya..[nak guna perkataan miskin tu agak extrem]
btw, title tersebut agak general untuk kita simpulkan..
tapi kali ni..
cik kiQah nak highlight..
kaya hati budi amat berbeza dgn kaya harta benda...
betul x...?
sebab kenapa...?
sendiri mau ingat lah..hehehe

tadi duk usha sumber kewangan dalam bank..
aduhai, cukup2 untuk cover hidup sampai esok..
inilah hikmah kalau sumber kewangan cik kiQah dijaga rapi oleh mama..
bukan kerana cik kiQah ni tak pandai uruskan kewangan sendiri..
tapi cik kiQah lebih mengenali dan mempercayai ibu cik kiQah sendiri..

mama pernah cakap..
nak berbelanja kena bijak..
jangan pakai buang je duit tu kat benda2 yg tak ada faedahnya..
nanti, kalau dah terdesak nak pakai duit..kat siapa kita nak mintak?
hidup ni memang best..
ada duit semua bole jadi kenyataan..
tapi kita kena ingat..
dalam kehidupan jugak..
macam2 bole berlaku hanya sebab kelalaian kita sendiri..

dari dulu sampai sekarang..
cik kiQah tak pernah rasa kedekut nak tolong sesiapa..
selagi cik kiQah termampu..insya-Allah..
kadang2 ada jugak cik kiQah terfikir..
kalaulah cik kiQah ada doreamon..
nak je cik kiQah paksa doreamon keluarkan duit banyak2 dari poket ajaib die tu.. ^^
tapi itu semua mimpi semata-mata..
huhuhuhu...

macam jugak hati budi..
kalau kita tak kaya dari segi hati budi..
macam mana kita nak hidup selamat di dunia dan akhirat kelak..
orang memang akan "suka" berkawan dgn kita kalau kita kaya harta benda..
tapi adakah orang akan suka kalau kita tak kaya hati budi..?
belajarlah menghormati orang..cukup senang dan mudah dilakukan...=)

p/s: cakap pasal duit ni, nak tanya..cik kiQah ada hutang sesiapa tak?kalau ada sila roger2 terus eh..takut esok lusa tak sempat nak bertemu dan langsaikan hutang tersebut...nauzubillahiminzalik..


*jangan cepat melatah dgn gelaran OKB..mungkin boleh jadi Orang Kaya Berhutang..errr..*


trademark terbaru: tepuk dada tanya iman (^___^)

harapan



bismillahirrahmanirrahim

......................................

"....hidup macam ni lebih baik, takde cinta, takde pakwe, yg ada hanya buku2...."

lebih kurang macam tulah dialog drama lagenda budak setan yg cik kiQah baru tengok kejap td..tapi my Kasyah handsome state "...makwe..", yg kat atas tu cik kiQah ubah kepada lady's version..hehehe^^

tiba2 hati ni rasa lain..tapi adakah dialog itu memberi kesan mendalam pada hati cik kiQah...erm, agak peribadi untuk luahkan kat sini...

yg cik kiQah tahu, cik kiQah suka dialog kat atas tu..mungkinkah sebab Kasyah handsome yg menyebutnya?..oh mungkin juga tidak..bak kata Kasyah handsome lagi, tepuk dada, tanya selera..tapi bak kata cik kiQah pretty pulak, tepuk dada tanya hati..ada persamaan tak antara kami berdua..?hihihihi...


[hanya orang yg faham jalan cerita Lagenda Budak Setan shj yg mengerti betapa besarnya cinta Kasyah untuk Ayu]

p/s: semua ayat2 di atas bukanlah ayat2 cinta alam maya yg kontroversi, tapi cik kiQah harap pandanglah dan hayatilah maksud tersirat yg ada dalam dialog tersebut..perhatian, entry ini bersih dari segala unsur2 paksaan apatah lagi pengaruh buruk kepada sesiapa pun, insya-Allah..

"...bermulanya hari ini, saat ini, harapan itu kembali lagi..ya Allah, tabahkan lah hati hamba-Mu ini, jauhkanlah perasaan sedih itu dari benakku...amin ya rabbal 'alamin...."

sorry

bismillahirrahmanirrahim

.....................................

sorry for being faked to you..
sorry for pretending that i'm happy with you..
sorry for not fulfilling the hope that i put on you..


i'm so sorry..=(


p/s: i wish that i can surprise you on this coming Hari Raya, but it is nothing for me right now..quite sad for telling this here..but at least, i can reduce the sadness slowly..insya-Allah. I l0ve u sis..seriously i love u. Thanx for being my bestfriend since we were kids...

Friday, September 3, 2010

show me the way..

bismillahirrahmanirrahim

....................................



p/s: doakan saya selamat dunia akhirat...

sila pergi jauh-jauh

bismillahirrahmanirrahim

....................................

tolong jangan tambahkan lagi beban masalah saya..
kalau sesuatu hal itu dah memang jelas kita faham...
untuk apa lagi kita bagi seribu satu alasan..
di bulan baik dan mulia ni..
cik kiQah mohon sangat2...
janganlah paksa diri ni untuk buruk sangka dengan orang...
dah banyak cik kiQah simpan dalam hati ni..
bagilah sikit rasa hormat tu pada saya...
please go away from my life...
cukup2 lah dengan hal yg lepas..

p/s: kalau p0n nak lari dari masalah, janganlah bersikap seperti melepaskan batuk ditangga. cik kiQah harap iman cik kiQah tetap utuh walaupun ujian mendatang..aminnn.

Thursday, September 2, 2010

khas untuk Fain

bismillahirrahmanirrahim
.....................................





p/s: semoga cepat sembuh =)


take a step!

bismillahirrahmanirrahim
.....................................

i don't want to say the word..
but when it comes to you..
it forces me to speak out everything..
i do have my own limit..
please give me chance to make it clearly..

People will not know what is exactly happened to me..
but if you still want to hurt me inside..
then what else i can do..
but please..
don't ever touch my heart..
once i got it from you..
the it will be permanently paste in my mind..

until now..
i can't even get you..
why it is so hard for you to be honest with me?
i'm trying to forget the past..
but everyday..
when it comes to the new day..
you are always push me with lots of troubles..
and troubles..
huhhh..penat la..!
tension taw x..?
please change yourself before it is too late for you to do that
one piece of my advice..
each of your days bring you experience..
just learn the experience wisely before you manage to get to the matured level..
life doesn't promise you the best in everything that you wish to do..
so, please bear with it carefully and have a matured lifestyle before you reach your last destination..

p/s: i hate this phase!




Wednesday, September 1, 2010

totally penat!


bismillahirrahmanirrahim

.....................................

aduhai..
penatnya hari ni..
rasa macam nak pitam pun ade..
nasib baik tak pitam betul2..
kalau tak diri sendiri yg susah..

tak cukup dgn penat..
macam2 ujian pulak datang arini..
biasa lah..
lumrah seorang perempuan..
bersyukur dgn apa yg terjadi...=)

tadi lecturer dah start bagi tips2 final..
tips ke..?
bole la..
tapi sayang lebih la kat Madam Azleen..
ekekekeke...
takpe...insya-Allah..saya berjanji akan fight habis-habisan untuk final FAR2 nanti..
upss, not to forget subjek2 lain..
hehe..Tax 1, CF, MA2, Micro, & Muslim Mod..
m0ga2 rezeki untuk saya dan kawan2 yg lain dimurahkan Allah swt..
yang penting..
usaha + doa + tawakkal = insya-Allah berjaya!

mood nak raya dah mula menyerang...
macam mana ni...?
at the same time cuak nak final..
aduhai...
ya Allah..mohon diberi kekuatan iman...
agar diri ini lebih kuat untuk menghadapi sebarang ujian mendatang..
cik kiQah ingat lagi..
mama pernah cakap..
jangan mudah mengeluh dgn sesuatu yg telah tetap utk kita..
ambil lah semua tu sebagai cabaran dlm menjalankan tugas kita sebagai seorang khalifah Allah swt kat bumi ni..
insya-Allah, berkat nasihat dan doa ibu tersayang..
cik kiQah pasti semua ini dapat cik kiQah tempuh dgn sabar dan tenang...
lagipun..
bukan cik kiQah sorang yg penat..
bukan cik kiQah sorang yg tension..
ramai lagi teman2 cik kiQah yg lebih penat dan lebih tension dari cik kiQah..
ape2 p0n..
cik kiQah harap kita bole fight sume tu sama2...
mungkin sekarang ni penat yg kita rasa..
tapi berkat dan rahmat Allah swt itu insya-Allah menjadi milik kita nanti..=)

*semoga kalian dapat menjalani ibadah puasa dgn penuh sempurna*

p/s: buat teman2 cik kiQah, especially cik Aida dan Encik Fain, sila kuatkan diri anda yek!hehehe..=)