Friday, April 26, 2013

Tercabar atau sengaja dicabar?

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, syukur ke hadrat illahi atas nikmat hidup yg masih lg diberikan untuk kali ini. Hi readers! Lama sungguh Cik Kiqah tak update blog ni kan? Hmm, bukan sengaja tau, Cik Kiqah tak berkesempatan untuk tulis semua cerita2 yg bersarang dalam fikiran ni. Hihihi. So kali ni, alhamdulillah, Allah swt bagi Cik Kiqah sedikit masa untuk berkongsi cerita yg tak seberapa tapi inshaaAllah bermanfaat untuk kita semua, baik dari segi rohaniah, mahupun untuk amalan kita semua. InshaaAllah. 

Okay, kalau tengok balik tajuk untuk entry kali ni, macam agak kasar kan? Sorry, no offence at all. Just to remind myself. That's it. Well, what is the life all about? Actually, the thing which i wanted to say is, sometimes, we may get something bad from others which we didnt expect at all. Pernah tak? Mesti pernah kan kan? Hehehe. Sebenarnya, semua tu ujian untuk diri kita jd lebih matang especially bila bab bersangka baik dgn Allah swt macam agak susah untuk kita buat walaupun semua tu kita mesti buat jugak. Biasalah kan, kalau hati sudah terguris atau terasa, selalunya we all tend to make it short as if the things happened is really nonsense and we keep questioning on "why it should be me?". 

Okay, let me clarify the thing. Maksud saya kat sini bukannya nak berlagak poyo atau hipokrit semata2, tapi apa yg saya kongsikan kat sini adalah dari pengalaman sendiri & keadaan sekeliling. Bohong sangatlah kan kalau saya cakap, saya tak pernah hadapi situasi kena cabar or sengaja dicabar? Hehehe. Benda ni mungkin nampak macam simple or maybe gurauan je, tapi benda2 simple macam ni la yg kita kena ambil berat sebab kalau dah terbiase simple2, nanti boleh jadi amalan yg wajib pulak. Tak comel la kan? Hehehe. 

So, why not we make it in a nice way and inshaaAllah, everyone can receive the good things from it. Kan? My lecturer pernah cakap, kalau kita mudahkan urusan orang, inshaaAllah, Allah swt pasti akan mudahkan urusan kita pula. So, ayuhlah kita berbaik sangka dengan Allah swt as well as orang disekeliling kita. Mungkin, Allah swt hantarkan seseorang samada orang yg kite kenal ataupun tidak, datang kepada kita dalam macam2 cara dengan objektif hanya satu, iaitu untuk uji iman kita, kuat ke tidak? Kan? So, as for me myself, even though it is really hard to get myself think that everything happens for a reason which comes from Allah swt, i'll try my very best to force myself to keep thinking positively towards Allah swt. Yes, people can say everything they wanted to say, but Allah kan faham apa hati kita rasa. :) 

Macam jugak jodoh. Sebenarnya, siapalah kita nak tentukan jodoh sendiri mahupun jodoh orang lain? Hanya Allah swt je yg berhak tentukan semua tu. Kan? Katakanlah, ramai kawan2 kita dah menjejakkan kaki mereka ke alam perkahwinan. Untuk apa kita rasa tercabar? Untuk apa kita nak mencabar orang lain? Itukan semua jodoh which have been well planned and decided by Allah swt. Bagi Cik Kiqah sendiri, perkahwinan bukanlah sesuatu yg main2. Hamka sendiri pernah cakap, perkahwinan adalah satu komitmen. Komitmen itu sendiri kita dah bole agak apa maksud yg tersirat dalamnya? Dan kalau komitmen study atau kerja pun kita tak dapat nak handle betul2, apatah lagi komitmen bila dah berkahwin nanti. Tepuk dada, tanya hati sendiri. 

Bila ada kawan2 yg nak berkahwin, tugas kita adalah mendoakan yg terbaik buat rumahtangga mereka. Memang tak dinafikan, bagi yg belum berkahwin, perasaan ingin berkahwin tu pasti ada. Tapi fikirlah elok2, berkahwin adalah untuk jangka masa yg panjang, bukan jangka masa yg pendek. Berkahwin adalah perkongsian hidup bersama pasangan kita, bukan masing2 dengan hal sendiri. Berkahwin adalah untuk mendidik diri dan ahli keluarga menjadi lebih baik dari sebelumnya. Walaupun Cik Kiqah sendiri belum berkahwin, tapi hajat untuk berkahwin sentiasa ada. Cuma belum sampai lagi masanya untuk Cik Kiqah betul2 komited dengan bab perkahwinan. Tapi tak salahkan kalau sekarang ni kita cuba untuk tajamkan minda kita dengan ilmu2 yg sudah tersedia ada. 

So, kepada diri Cik Kiqah sendiri dan semua yg baca entry kali ni, janganlah kita mudah untuk rasa tercabar dengan rezeki orang lain ataupun sengaja mencabar orang lain. For sure, Allah tak suka kan kalau kita buat macam tu? Apatah lagi perasaan orang yg kita cabar tu? Jodoh pertemuan itu semuanya ketentuan Allah swt. Kita berhak untuk usaha dan ikhtiar, tapi kita tak berhak untuk tentukan siapa jodoh kita, atau bila kita kena berkahwin. Jangan disebabkan emosi sendiri, kita lupa pada yg lebih berhak untuk dipuji. Alhamdulillah. :)

P/s: Tahniah buat kawan2 yg sudah berkahwin dan akan berkahwin tahun ni. Moga jodoh kalian terus kekal hingga ke syurga Allah swt. InshaaAllah aminnn. :)

Recommended book! Banyak ilmu yg Cik Kiqah dapat dari buku ni. :)


Imam Syafie pernah berkata: 
" Aku mampu berhujan dengan 10 orang yg berilmu tetapi aku pasti kalah dgn seorang yg jahil. Kerana orang yg jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu" 


Cik Kiqah