Sunday, January 20, 2013

Contengan (part 1)

Bismillahirrahmanirrahim

Tajuk kali ni agak mysterious sikit ye uolss. Hehehe. Okaylah, honestly speaking, "berubah", maksud cik kiqah sebenarnya "berubah ke arah yg lebih disayangi Allah swt". Siapalah cik kiqah untuk mengulas statement yg hebat macam tu kan, tapi dah lama sebenarnya niat di hati ni nak berkongsi sesuatu mengenai maksud "berubah" itu sendiri. Well, as a human being, we are perfectly imperfect. Manusia biasa macam kita semua penuh dengan contengan atau orang putih cakap, "flaws". Cik kiqah sendiri akui, terlalu banyak contengan yg sangat tak cantik yg ade pd diri cik kiqah. Nama pun lg contengan yg tak cantik, macam mana nk raih sayang & perhatian dari Allah swt kan? Tepuk dada, tanya diri sendiri. 

Berubah. Berubah. Berubah. *macam listen style pulak*. Hehehe. Sebenarnya, lumrah manusia bila sesuatu yg indah, lawa, cantik, bersih, menenangkan hati, menyenangkan diri, dan macam2 lg yg elok & berharga untuk dimiliki, pasti akan menjadi pilihan hati. Kan? Cik kiqah sendiri pun macam tu. Tapi bila hati yg lemah ni terlampau dikuasai dgn perasaan yg kadang2 boleh mencabar iman & mengganggu konsentrasi kita untuk ingat pada Allah swt, mesti kita cenderung untuk lebih menyokong apa jua alasan yg nafsu kita putuskan berbanding dengan keperluan yg sepatutnya kita dahulukan. Cinta Allah, bukan senang untuk dicapai kalau diri hanya hidup dgn penuh alasan, tetapi in shaa Allah senang untuk diperoleh bila kita dapat membezakan antara nafsu & keperluan yg sebetulnya. 

Sebagai contoh, sekarang kalau kita perhatikan, dah ramai yg berhijrah ke arah yg lebih baik, baik dari segi, menutup aurat mahupun kembali ke pangkal jalan yg diredhai Allah swt. Beruntung sangat bg mereka yg pintu hatinya diketuk Allah swt & dikurniakan hidayah yg tak semua orang boleh dapat. Moga cik kiqah pun berpeluang merasai semua tu. In shaa Allah. 

Tapi, hidayah itu tetap milik Allah swt. Tugas kita hanya untuk berusaha meraih semua tu dari Allah swt. Allah itu Maha Pemurah, lg Maha Penyayang. Kalau kita mintak betul2, in shaa Allah, Allah akan perkenankan doa kita. 

....................in shaa Allah akan bersambung nanti. :)



p/s: Doakan cik kiqah agar sentiasa dikuatkan iman untuk menjadi seorang yg lebih disayangi Allah swt. 


Btw, birthday Nabi Muhammad SAW is coming soonest. Jom prepare hadiah untuk Baginda SAW dengan berselawat sebanyak yg kita mampu. Moga kita semua berpeluang mendapat syafaat Baginda SAW di akhirat kelak. Aminnn ya Rabbal Alaminnn. :)




Diri yg penuh dgn contengan,
Cik kiqah











Friday, January 18, 2013

Finals

Bismillahirrahmanirrahim

Hiiiiii! Lamanyaaaa cik kiqah tak hapdet belog nih. Hukhuk. Sorrryyyyy, didn't mean to do so. Well, let me give u guys with the typical excuse yet it is totally trueeee. "I've got lotsa things to dooooo and now im counting the days for the real finals. Yessss! Finally, the finals will be reaching me in few weeks ahead. Tak tipuuuu, banyak sangat kena hadam before cik kiqah betul2 confident dgn final exam nanti. Oh Allah, please ease everything for me. Please Allah. *berdoa*

Saje nak tunjuk bukti yg saya tengah menggelabah study for finals. Hahaha. Lecture notes CAII jugak yg cik kiqah snap. Ok, baiii. 

Dear readers, please doakan cik kiqah & semua kawan2 cik kiqah yg lain agar kami semua boleh perform our best untuk finals nanti. The reason is, we are graduating this year and we need to score as higher as we can before we graduate as BAcc holder nanti. In shaa Allah, doa kalian semua amat cik kiqah harapkan tauuu. Thanksssss! :)

Okaylah, that's all for tonight. Cik kiqah kena tidur awal sebab esok ade revision class. Ehem, revision class on weekend, to be exact, on Saturday yeeeee. Hehehehe. Til then, take care semua. Semoga Allah swt sentiasa rahmati setiap amalan yg kita lakukan. Sebelum cik kiqah tidur, cik kiqah nak berdoa sikit boleh? Kalau uolss nk follow jomlah. At least boleh refresh iman kita sebelum melangkah ke hari yg baru esok. In shaa Allah. 


“Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang orang yang zalim". (Surah Al-Anbiya': ayat 87)




Goodnight semuaaaa! Assalamualaikum wbt. :)





Cik Kiqah

Tuesday, January 1, 2013

Tahun baru, harapan baru.

Bismillahirrahmanirrahim



رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ


"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah 
Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada 
kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau 
jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.

Surah Al-Imran: Ayat 8


Moga semua doa & impian saya Allah swt akan makbulkan. 
In shaa Allah. 

2013, tahun baru yg penuh dengan perancangan, namun hanya Dia yg 
Maha Menentukan segalanya.

Yang paling utama, niat ingin berubah ke arah yg lebih baik 
sentiasa segar jauh di lubuk hati.

Mohon doa dari semua agar saya dapat menjadi seorang 
anak yg solehah, muslimah yg memiliki hati tabah & iman 
yg kukuh, pelajar yg tak pernah kenal erti kegagalan, 
dan sahabat yg sentiasa menyenangkan hati sahabat yg lain.
In shaa Allah. 



P/s: Semoga Allah swt sediakan jalan yg lurus buat 
       saya untuk terus bergerak ke depan tanpa perlu 
       berpatah balik ke belakang. Aminn ya Rabbal Alaminn. 


Cik Kiqah.