Wednesday, December 12, 2012

Morning!

Bismillahirrahmanirrahim

"when someone does something that hurts you, make a promise to yourself and to Allah SWT that you will never do the same thing to anyone else. :)" -FB status


The above statement is copied from my friend's fb status. Perhaps, the statement sounds so sarcastic. (to whom it may concern)

But, the writer of statement is surely having a really bad time because someone is hurting her. Kan? 
Well, i used to be like that before. 

When someone hurts you and you feel the thing is like can't even be shared with someone else, its really hopeless. 

If I was in the situation, the worst thing I would do is to keep on silent and lock myself inside the room. 

Or else, I will find another immature ways to reduce the sadness. Haha. Lepas geram kat twitter & fb? Hehehe. Okay, that's not a good ones. It wont help you much. Heee. :D

Sometimes, I will try to share something which can motivate myself back like reciting the Quran and find those ayat which can aware me on Allah's greatness especially this ayat;


  • Surah Al-Baqarah : Ayat 286 
  • Surah Al-Imran : Ayat 8

After the thing seems to be over, I will voice out everything to Allah swt in my prayer. 

Because I know, Allah swt will always be there for me. Every time i cross my hand and make a dua', surely Allah swt will listen well on each of my say. 

If possible, please avoid from hurting people's heart, we dont know the consequences of what we have done before. 

Appreciate people that surround you, not only your family members, and close friends, its all about the people that you have in your life. 

Create a warmth relationship between each other and In Shaa Allah, Allah swt wont ever forget your kindness. There are so much of rewards awaiting us. :) 

P/s: Really hope, my friend can stay strong on everything happens to her. And In Shaa Allah, same goes to me. 



Saya sayang anda semua :)
Cik Kiqah



Friday, December 7, 2012

Sharing

Bismillahirrahmanirrahim

Sharing is caring.
The simple words sometime can reflect so many things.

So people,
Lets share and care each other,
In shaa Allah, 
Allah swt will love you more.



P/s: Jangan kedekut tau, tak kiralah in terms of apa pun, duit ke, ilmu ke, makanan ke, senyuman sekalipun, sebab semua itu loan yg Allah bagi kat kita je, nanti dah sampai masa Allah ambil balik kan? So, bila lagi nak buat amal kalau tak sekarang. Jom jom. :)



Cik Kiqah



Friday, November 23, 2012

Doakan saya

Bismillahirrahmanirrahim

Bila sakit & jauh dari family, hanya Allah swt je yg faham betapa susahnya nak kuatkan diri tiap2 hari. 

Kalau ada orang jaga, makan minum semua tak payah risau. Tapi sekarang, kalau sakit macam ni, saya sendiri kena paksa diri makan & minum macam biasa biarpun semua tu akan keluar balik. Besarkan ujian Allah swt utk saya ni?

Bila dengar je suara ibu sendiri, terus rasa sebak sebab tak sampai hati nak cerita pasal sakit ni biarpun dari suara pun orang dah tau kita demam. 

Jujur, saya bukanlah seorang yg suka menyusahkan orang lain. Melainkan kalau memang dah takde jalan lain, dengan kawan2 la saya minta tolong. Alhamdulillah, bersyukur sebab ada kawan2 yg baik hati. 

Saya tahu, ujian sakit ni ade hikmah di sebaliknya. Sebab tu saya terus kuatkan diri pergi class walaupun dalam keadaan suhu badan saya panas dan batuk/selsema yg teruk. Niat saya satu je, saya nak belajar dan taknak ketinggalan dalam pelajaran saya tiap2 hari. Moga jihad yg saya lakukan ni ada nilai di sisi Allah swt. Aminn ya Rabbal Alaminn.

Saya mohon agar kalian dapat doakan saya agar sihat seperti biasa. Moga Allah swt rahmati kalian semua. InsyaAllah. 


Doakan saya cepat sembuh,
Cik Kiqah





Thursday, November 22, 2012

Demam

Bismillahirrahmanirrahim

Sekarang ni Cik Kiqah kena demam selsema. Siap ada pakej batuk lg. Huhu. Sakit tu Allah je yg faham. Doakan Cik Kiqah cepat sembuh ye. Tak lama lagi dah nak midterm exams. Susah nak fokus kalau demam ni. Hanya orang yg pernah mengalami je yg memahami. Ye tak, ye tak? Hehehe. Okay, Cik Kiqah nak beradu dulu. Lepas makan ubat kena tido kan kan? Itu petua mama Cik Kiqah la. Btw, sakit tu ujian Allah swt. Moga ujian ni bole hapuskan dosa2 kecil Cik Kiqah sebelum ni. Aminnn Ya Rabbal Alaminnn. 

p/s: Ramai yg cakap suara saya sekarang bukan main rock lg. Hahaha. *wink*

Goodnight! :)


Thanks for reading,
Cik Kiqah

Friday, October 5, 2012

Ya Hanana & Upin Ipin

Bismillahirrahmanirrahim.

Hi dears. Apa khabar? Cik kiqah kat sini makin sihat je rasa. Hehe. Mana taknya, pantang rileks sikit mesti nafsu makan tu on terus. Hehe. Okay, entry kali ni cik kiqah tak nak tulis pasal kain cotton tau. Nanti kang semua menguap sebab asyik2 entry pasal kain cotton je yg cik kiqah hapdet. Hehehe. Ala, kalau bukan kerana doa & semangat yg korang bagi, cik kiqah tak muncul dah tau kat blog comels ini. Ngehehe. :D

Okays, let me head to the point. Few days back, cik kiqah ada terklik kat yahoo.news tanpa paksaan dari sesiapa. Hehe. Kalau tak silap cik kiqah, the news is about a daddy who is trying so hard to make his baby wanna eat. Saya agak terkesima bila tengok video tu sebab entah la. Yela, budak sekecil tu pun dah pandai tengok video yg bole kita kategorikan agak tak sesuai utk peringkat umur kanak2 kan. Hehe. Mujurlah bambam kesayangan saya tak suka tengok benda2 macam tu. Cik sue takpe sebab cik sue dah besar. Eh? Hahaha. :D

Tapi baby yg kat dalam video tu memang sangat comel. Hehe.  Geram je nengoknye. Kecik2 dah pandai tengok oppa PSY ehhh? Hehehe. Tapi yela, mungkin jugak baby tu suka tengok gangnam dance je kot sebab PSY menari memang kelakar. Kena pulak dgn lagu die tu, ape lagi, jadi fenomena la kan? Hehe. Habis satu dunia ni cuba utk tiru tarian die. Tsk tsk tsk. Untung laaa PSY. Sampai baby pun bole berjangkit demam gangnam style die. :p

Oh ye, back to the real story of the day. Acewahh! Hehe. Saya sebenarnya nak share dgn readers semua pasal the latest update about my bambam sayang. Siapa lagi kalau bukan Amca cik sue yg everyday dgn mulut tweety & pipi tembamnya ituuu. Hihihi. 

Sekarang ni amca dah addicted dgn cerita Upin Ipin. Sejak die membesar ni, asal bunyi je lagu band Padi tu kan, which is also the theme song for Upin Ipin, Sahabat Selamanya, mesti amca terus menggelabah and terus bersila depan skrin tv. Hewhew. Over takkk? Yeahh, sangat over. Hahaha. Kalau mood excited die pun on sekali masa tu, macam2 bahasa keluar dari mulut die. Hanya die & upin ipin je yg faham. Kami hanya mampu angguk2 geleng2 je. Hehehe. :D

He loves watching Upin Ipin while eating his fav foods and drinks. Hehehe. :p

Satu lagi fav amca is watching Ya Hanana's video. Ya Hanana ni kalau tak silap cik kiqah dah pernah on air kat TV Al-Hijrah dulu, cuma tak berapa famous kat stesen tv lain. Ke cik kiqah yg tak hapdet ni? Tetttttt! Hehehe. Ya Hanana ni sejenis qasidah yg biasenya akan diperdengarkan di masjid2 & majlis2 ilmu. Cubalah korang dengar, sangat best! Especially yg budak2 comels nye part. Ada kat youtube. Cekedout! :D

Amca kalau dapat tengok Ya Hanana & Upin Ipin pun da cukup dah. Pendek kata, dah bole duduk diam dah. Sebab tu ibu & ayah die siap save lagi lagu tu & pasang setiap kali bawak amca jalan2 naik kereta. Sampai amca pun bole tido lena sambil dengar Ya Hanana. Hehehe. :D

*Yawn. Upss. Terlebih sudah. Hehe. Sampai sini dulu ye. InsyaAllah, ada rezeki cik kiqah hapdet lagi ini belog. Mintak diri dulu. Ngeee. Salam. :)

Let me share you guys with those videos. Jom kita enjoyyy! *gaya ala2 nora danish dlm cerite puteri*


Ya Hanana. Do focus on the vocalist. So cuteeeee! :D


Muka amca sejibik macam Ehsan. Hikhik. :p



Thanks for reading,
Cik Kiqah



Wednesday, October 3, 2012

Jom beli cottons!

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, syukur pada Allah swt. Sehingga sekarang, stok kain cotton dah habis dijual hampir 80% dalam masa 2 hari je. Syukur sangat2 sebab rezeki dari Allah swt tak pernah putus. Terima kasih pada yg sudi beli & support usaha kami bertiga (cik kiqah, abg edel, & k.jua) untuk berjinak2 dalam business menjual fabrik cotton especially for those cotton lovers. :)


Setakat ini, stok kain cotton yang masih available. Hurry up! Choose urs. :)

Buat makluman semua, saya bukanlah tokey kain yg sebenar tau. Saya hanya tolong abg saya & k.ipar saya je. Niat saya ikhlas untuk tolong dieorg. Saya tak mengharap apa2 komisen tau. Jujur cakap ni. Hehe. Siapa lagi nak tolong keluarga sendiri kalau bukan kita kan? Tapi best sangat tau bila ramai yg beli kain cotton ni dari kami. Rasa macam happy je bila ramai yg suka corak cottons yg kami jual. Thanks guys! :)

Okay la, sampai sini dulu update utk kali ni. Seharian ni saya asyik reply message customers je. Baru saya tahu betapa sibuknya orang yg berniaga secara online ni. Huhu. Tapi kalau takde penat, macam mana nak ada reward kan? So, jom la kita bersusah dulu, insyaAllah kemudian hari nanti senang. Aminn. Saya pun akan selalu doakan kalian semua murah rezeki. Aminnn.


Thanks for reading,
Cik Kiqah


Tuesday, October 2, 2012

Vietnam trip 2012

Bismillahirrahmanirrahim.

Hi uols! Buat ape tuu? Hehe. Alhamdulillah, cik kiqah baru je balik dari vietnam 2 hari lepas. Tapi tak sempat nak update belog ni terus sebab penat borong kain tak habis lagi. Hihi. Cik kiqah harap semua sihat2 je ye, InsyaAllah. Haaa, mesti ramai yg nak tahu kan cerita pasal trip cik kiqah ke vietnam hari tu. 

Actually, cik kiqah pergi sana tak lama pun, niat utama just nak teman & tolong k.ipar borong kain cotton je. Yela, cik kiqah student lagi, budget 2012 pun tak berapa nak stabil lagi untuk pergi bercuti sakan. Kalau ada pun duit orang sponsor jeee. Hehehe. Tapi seriously, kat vietnam banyak sangat kain cotton, tak kiralah kain ela & baju kurung yg dah siap jahit. Semua bole buat orang Malaysia cair. Ngee. Dah la murah, kualiti kain sangatlah memuaskan hati pelanggan. Saya cakap benda yg benar je tau. Allah marah kalau tipu2 ni. Heee. 

Saya ke sana bersama dgn beberapa orang lagi yg turut mempunyai niat yg sama nk borong kain cotton kat vietnam. Mulanya kami memang tak kenal antara satu sama lain, tapi bila dah sampai sana, kami dah macam family pulak. Hehehe. Seronok sangat bila dapat kenalan baru. Saya ke sana dgn airasia. Tiket flight pun abg saya yg sponsor. Baik sungguh hati die kan kan? Hewhew. :p Perjalanan dari Malaysia ke Ho Chi Minh City  ambil masa dalam 1 jam lebih je, lebih dekat kalau nak dibandingkan dgn perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Melaka. Eh, lupe. Yang tu naik bas, bukan naik flight. Hahaha. :D

Kat sana, makanan agak mahal kalau nk dibandingkan dgn makanan yg dijual kat sini. Biasalah, kat sana kos makanan halal agak mahal sikit kot sebab bukan senang nak dapat kan? Tapi kalau dah hati excited nak shopping, lapar tu tak terasa sangat. Macam kami, masa kat sana, kami semua makan waktu pagi & lewat petang je. Malam tu selalunya orang kat sana especially orang muslim kat sana akan belanja minum kopi. Kopi dieorang sangatlah sedap. Heee. 

Pendek kata, semuanya best masa kat sana. Kalau ada pun tak best masa kat airport vietnam tu jela. Ade jugak pegawai kastam dieorang yg suka mintak duit lebih dari orang Malaysia mcm kita ni. Biaselah, gaji dieorang kat sana agak murah kan, so alasan dieorang nak upah lebih sebab dieorang fikir kita datang sana dgn berduit. Memang agak tak berasas alasan dieorang, tapi nak buat mcm mana, kalau tak spend duit sikit untuk dieorang, kita tak bole lepas security checking kat airport tu tau. Tak banyak pun kalau kena, janji kena pandai cakap dgn dieorang & sentiasa senyum. Takpun, masa pack barang tu kena pack betul2, InsyaAllah, dieorang bagi lepas. Kalau kena pun, kita niat je duit tu sebagai sedekah kita kat dieorang. InsyaAllah, bole jadi satu ibadah jugak kan? :)

Okay, here are some of the stuffs yg sempat saya borong masa kat vietnam hari tu. Cekedout! :D



Ni telekung sulam vietnam tau. Macam2 design ada. Harga sangat berpatutan & yg paling penting kualiti kain jauh lebih baik. Sesuai utk bagi hadiah kat parents & kegunaan sendiri. :D


Baju kurung yg dah siap dijahit. Hiasan manik sangatlah ekslusif & elegan. Kualiti kain memang superb. Sangat sejuk & selesaaa! :D


Cantik kan? :)

So ape lagi, kalau ada yg nak pergi ke sana, jangan ragu2. Kat sana anda bole dapat harga kain lagi murah & berkualiti. Tapi hanya kos kain sahaja yg murah, kos taxi, hotel, makanan, tax etc kena ambil kira jugak tau. Senang cakap, memang berpuas hati sangat kalau pergi sana borong kain cotton, tudung, telekung, & souvenirs untuk family, relatives, and friends. InsyaAllah, ada rezeki, saya memang niat nak pergi sana lagi. Jujur saya cakap, saya tak puas lagi shopping kat sana. Over tak? Hahahaha. 


Thanks for reading,
Cik Kiqah 


Wednesday, September 19, 2012

Im back in blogging!

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

Hola! Wahhh, lama yg amat blog ni ditinggalkan oleh saya. Hehe. Banyak sgt yg nak diceritakan kat sini. Kita buat satu-satu okay? Hehe. Jom cekedout!

Saya dah habis internship. Oh yeay!
Saya sedang bercuti. Oh yeay yeay!

Actually, saya kekeringan idea nak tulis ape kat blog ni. Roughly saying, saya baru je habis internship 29th August 2012 hari tu. Seronok tu hanya Allah swt je yg faham. Hihihi. Alhamdulillah, sepanjang intern, banyak benda saya belajar. Macam2 benda tau. Benda best, benda tak berapa nak best, semuanya saya dapat sepanjang 6 bulan saya intern kat audit firm tu. InsyaAllah, ada masa terluang saya update pasal tu dalam entry yg lain okayyy? Heeee. 

Btw, insyaAllah, bulan 10 nanti saya akan dapat anak sedara baruuu. Alhamdulillah. Kakak saya, kak yuni bakal melahirkan anak sulung die bulan 10 ni. Baby girl or baby boy? Wallahualam. Nanti saya update jugak kalau sempat ye. And, part paling best, bambam saya dah makin besar sekarangg. Dah siap bole lari2 lagi tauu. Cakap pun dah bole sikit2. Hehehe. And makin handsome lagiii. Cik sue sayang amca banyak2!

Oh ye! Baru2 ni wawa kesayangan saya dah selamat bernikah. Alhamdulillah, syukur sebab kawan baik saya waktu sekolah menengah dulu dah pun selamat bina masjid bersama insan tersayang die. Saya pulak bila lagi? Haaa, itu soalan cepu mas. Asyik2 kena jawab soalan tu je kalau jumpa kawan2 yg lain. InsyaAllah, andai rezeki tu Allah dah tetapkan, hari bahagia tu bakal tiba jugak kan? Ape yang penting? Mestilah berdoa pd Allah swt agar sentiasa berikan kita yg terbaik especially untuk masa depan kita nanti. InsyaAllah...

Ape lagi eh? Oh ye. InsyaAllah, kalau takde aral, hujung bulan ni saya akan ke vietnam dgn ibu bambam a.k.a kak jua. Hihihi. Doakan kami berdua selamat pergi dan kembali tau. Niat kami ke sana untuk uruskan pasal stok barang untuk buat business nanti. Nanti jemput2 lah datang ke blog ni tau. InsyaAllah, berkat sokongan korang, Allah murahkan rezeki kita semua nanti. InsyaAllah. :)

Last but not least, untuk kawan2 yg sedang finals sekarang, saya doakan korang semua bole buat yg terbaik dalam exam. Kalau sekarang korang kena berkorban utk finals ni, InsyaAllah, next time Allah akan balas pengorbanan korang tu dgn ganjaran yg lagi awesome. InsyaAllah. And kepada kawan2 yg tgh bercuti sempena habis internship ni termasuklah saya, hehe, lets take care ourselves and till then, jumpe next semester tauu! We still have 2 semesters to be complete. Lets give the best shoot! Bye, bye. :)


Thanks for reading,
cikkiqah



Monday, April 23, 2012

Bila hati berbicara

Bismillahirrahmanirrahim


Alhamdulillah. Sekarang saya sedang ber-intern di sebuah audit firm kat area kota bharu kelantan. Terlalu banyak cerita yg nak saya kongsi. Tapi untuk masa ni, biarlah semua tu menjadi kenangan untuk diri saya sendiri. InsyaAllah andai Allah izinkan saya untuk berkongsi semua tu, akan sampai jugak masanya nanti. 


Sekadar peringatan untuk diri sendiri & semua pembaca belog biase ni.


Kadang2 bila kita berada dalam kelompok masyarakat yg berbeza dari segala cara samada cara berfikir, cara berinteraksi, cara bekerja, dan macam2 cara lagi, sebenarnya semua itu betul2 mengajar kita erti kesabaran yg tinggi. Semakin kita sabar dgn karenah manusia yg tak pernah berkesudahan, semakin kita latih diri kita sendiri untuk jadi lebih matang. Bukan senang untuk bermula dari bawah hingga dapat sampai ke tempat yg selesa. Jujur saya luahkan, kejayaan bukan senang untuk kita peroleh. Ianya memerlukan usaha yg tidak pernah putus dan begitu juga doa kepada yg Maha Berkuasa agar segala apa yg kita lakukan sentiasa diberkati olehNya. Kejayaan yg dirahmati oleh Allah swt itulah yg paling manis untuk digenggami & diingati sampai bila2. 


Sedangkan Nabi saw yg suci dari segala dosa pun diuji dengan pelbagai ujian oleh Allah swt, inikan pula kita yg penuh dengan dosa. Allah swt Maha Tahu apa yg terbaik untuk tiap2 hambaNya. Syukur kepada Allah swt. Tanpa peringatan yg mama tersayang sentiasa kongsi dgn saya setiap kali saya ada masalah, setiap kali hati saya diuji dgn macam2 dugaan, berat atau ringan, kata2 yg keluar dari mulut mama mesti mampu tenangkan balik hati saya yg sedih, resah, & tak tentu arah. Pendek kata, sedih macam mana sekalipun, susah macam mana sekalipun situasi kita, jomlah kita berbalik pada Allah swt. Kerana Dialah sebaik2 perdengar untuk semua luahan hati kita semua. InsyaAllah, niat yg ikhlas kerana Allah swt, pasti tiada halangan yg boleh kacau kita. Sebab janji Allah swt itu memang PASTI. 




Hanya padaMu ya Allah, tempat aku bergantung harap. Aminnn.
Cik kiQah 

Monday, January 30, 2012

Al-Fatihah

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

Sedang asyik berehat, tenangkan minda yg loaded dgn theories (macam banyak je study), cik kiQah decide nak bagi award kat diri sendiri. Hihi. Alhamdulillah, so far, cik kiQah suka sangat follow blog Farahlee. Siapa tak kenal dgn Farahlee kan? Especially once dia berkahwin dgn pengacara tv3 yg bole tahan fofularnya, Ally Iskandar. :) Jodoh itu milik Allah, tahniah buat diaorang berdua. Semoga masjid yg dibina akan terus dipelihara Allah swt selama-lamanya. Aminn. 

Mungkin saya yg paling lambat follow blog ni, tapi Alhamdulillah, Allah masih bagi ruang kepada saya utk buka mata & buka minda melalui ilmu yg dikongsi oleh Farahlee. Kalau tak percaya, cubalah baca setiap entry yg dia post. InsyaAllah, mesti tak boring punya. Banyak input yg kita bole ambil especially yg bole menguatkan lagi ikatan tali kita dgn Allah swt. Biiznillah. 

Btw, ada satu entry yg telah berjaya buat saya menangis tanpa paksaan dari sesiapa. Hehe. Kalau tak silap saya, Farahlee pun share the entry from other blog as well. If i'm not mistaken lah. Perhaps. Whatever it is, the thing is not so important, but the content of it is like giving me something which i cant even explain in words. And dear Alanna's mom, walaupun saya bukan seorang ibu, kahwin pun belum lagi, tapi sajak yg anda buat sangat menyentuh hati saya. Semoga Alanna terus bahagia di sisi-Nya. Al-Fatihah. 

Doa buat Alanna

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Didalam koma...adik lihat....
Syurga itu sangat hebat...
Hebat dari apa yg mummy cakap...
Adik dah tak boleh nak tunggu lagi...
Sekarang juga adik nak pergi...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Suatu malam datang malaikat...
Adik merayu, adik dah tak larat....
Tolonglah ambil nyawa adik cepat...
Tapi kata'nya' sabarlah dulu...
kerana apabila sampai waktu..
Dia takkan pernah lewat...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Pagi tadi 'dia' datang lagi...
Masa hujan turun..membasah bumi..
Dia datang dengan senyuman..
Senyuman manis berserta kiasan...
Tanda adik dah tak berkesempatan..
 

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Bila adik dah tiada nanti...
Bolehlah mummy dan daddy berehat lagi..
Kerana adik selama ini...
Sering membuat mummy menangis..
Tak henti-henti...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Bila mummy dan daddy leka tak nampak..
Adik bisik kat 'dia'...
Ambil lah sekarang kalau DIA nak...
Adik taknak mummy nanti ternampak-nampak...
Wajah adik yang sedang menanggung azab...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Masa semua tak sedar yang adik dah tiada...
Adik dah tak sakit..tak kejang...dan tak derita...
Alhamdulillah...Adik sihat-sihat saja...
Dan dalam erat pelukan malaikat..
Adik terus dibawa ke syurga...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Dari atas adik nampak mummy menangis kehilangan ..
Adik nampak daddy menangis ketakutan...
Adik nampak abang menangis kesunyian...
Dan adik nampak semua menangis keinsafan...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Adik nampak muka mummy pucat...
Adik nampak daddy peluk adik erat..
Adik nampak abang menangis kuat-kuat..
Dalam malam pekat...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Tiada lah lagi duka nestapa...
Lenyaplah segala sakit sengsara..
Buat mummy dan daddy kedua..
Teruskanlah kehidupan bertiga...
Seperti sediakala....

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Adik akan sentiasa memerhati...
Setiap langkah mummy dan daddy..
Dan semua saudara sedarah ku nanti...
Ke Rumah kita...Di Syurga nanti....

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Benda nih adik tak sempat cakap...
Tp adik malu nak ucap...
Ssshhhhh....
Adik amat sayang pada mummy,
Daddy dan...
Abang Nadime.....

Selamat Tinggal....Semua..



P/s: Banyak lagi entry yg best2. Bole dibaca sebagai santapan minda & rohani. Daripada update status kat facebook & twitter and end up buat orang lain terasa ke apa, why not we choose that option. Ilmu itu ada di mana2, terpulang pada kita utk mencarinya. :) 


Lots of love,
cik kiQah 

Sunday, January 29, 2012

Finals

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

Well, i broke my promise again. Sorry for lack of updates. *roll eyes* 
I didn't mean to do so. Few weeks back, i had so much things to do until i got no time to update this blog. 
Too much things to share and i bet, it's gonna be a longgg update if i decide to share all the stories out. *big grin*

So, let me head to the point. InsyaAllah, i'll be having another final exam for this trimester in less than 1week from now. And yeah, the preparation is still on its way and hope everything's gonna be fine. Actually, this time around will be my last final exam before i go for my internship program and it takes about 6 months for me to  finish it off. And once the thing is over, i'll be back here to complete 2 more trimesters and fight 2 more final exams before i manage to get my degree. Biiznillah. Please pray for me & my friends as well. Thanks. :)

Since the journey is going to be more challenging ahead, i should force myself to start off the race and never turn myself back. May Allah shower me with all the blessings. Aminn.


p/s: Let's forgive each other before we face the new day in our life. And good luck to all my friends. :)

Friday, January 13, 2012

This is me.

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

The laziest thing which i don't wanna do is having to pack and unpack the stuff. I don't know why. :| 


Regards,
cik kiQah

Thursday, January 12, 2012

Nasihat seorang ibu

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````


Mama cakap, kalau hati kita diuji dgn dugaan yg ringan ataupun berat, jangan pernah lupa untuk mengadu pada Allah. Sebab Allah je yg faham isi hati kita. Bohonglah kalau kita cakap hati kita kuat macam besi/batu. Hati manusia sangat lembut. Sekasar mana pun luaran seseorang manusia, dalaman dia tetap lembut. Setabah mana pun seseorang manusia, suatu masa hati dia mesti diuji Allah. 


Saya bukanlah seorang yg sempurna. Walaupun saya berharap utk menjadi sebegitu, tapi saya tahu, tak semua benda yg saya buat bole puaskan hati semua pihak. Mungkin kadang2 apa yg saya buat tak kena pada masanya. Mungkin..


Baru tadi dapat nasihat daripada mama. Mama cakap, berat mana pun dugaan yg kita dapat, itu semua dari Allah. Ada sebab kenapa Allah uji hati kita. Bukan saja2 Allah uji. Mama cakap, bacalah surah Al-Fatihah banyak kali & niat dalam hati supaya Allah kuatkan iman didada. Mama cakap, jangan sedih dgn apa yg Allah uji, sebab tu baru sikit. Bahkan hati kena bersyukur sebab dalam ramai2, Allah pilih kita utk ujian tu. Tak semua dapat merasa nikmat ujian yg Allah berikan & ganjaran pahala yg Allah janjikan. Paling penting, jangan pernah jauhkan diri dari Allah. Semakin kita dekat dgn Allah, semakin Allah pelihara diri kita dari segala masalah. 


Saya suka menulis apa yg saya rasa elok utk dikongsi bersama. Biarpun tak banyak, tapi tujuan itu tetap sama. Sekali lagi, bila ada ujian yg datang, jangan cepat melatah, ambil semua tu sebagai penguat semangat. Jangan halang hati kita untuk terus jujur dgn apa yg kita rasa. Kalau rasa sedih, menangislah. Kalau rasa marah, marahlah. Tapi buatlah semua tu dgn cara yg betul. Allah kan ada, mengadulah pada Dia. Sesungguhnya, hanya pada Allah kita berserah. 




P/s: Langit tak selalu cerah, kadang2 bole mendung jugak. Silap haribulan hujan tiba2. So, kena make sure payung sentiasa ada dgn kita. Hehe. :)