Saturday, March 26, 2011

Ikhlaslah..

Bismillahirrahmanirrahim
```````````````````````````````

"..yg tua mestilah dihormati, yg muda mestilah disayangi.."

apalah salahnya andai kita amalkan pepatah kat atas tu..
kalau sekadar tahu sebut je..nanti rugilah kita kan..
jangan kerana kita rasa diri kita hebat & hampir sempurna, segala adab & mentaliti ISLAM kita lupakan :)
kalau ter-buat, kan bagus kalau cepat2 betulkan mana yg patut :)

"..terlajak perahu bole lagi diundur, tapi kalau terlajak kata, buruk padahnya.."

berhati2 lah kalau kita bercakap dgn orang..
terutamanya orang yg lebih tua dari kita..
tak kisah lah siapa pun..
janji setiap apa yg kita cakap tu..
biarlah bermakna utk semua orang..
nak bergurau boleh..
nak marah pun boleh..
apatah lagi nak lepas geram..
tapi..biarlah kena caranya :)

walau macam mana susahnya kita nak terima kelemahan orang, percayalah, sebenarnya, diri kita sendiri pun banyak kelemahannya...
tepuk dada, tanyalah iman masing2..

note to self: cik kiQah tulis entry ni bukan semata2 nak kongsi je, tapi cik kiQah nak remind diri sendiri agar tak menyimpang jauh dari objektif hidup sebagai seorang muslim kat dunia ni :) sebab, satu hari nanti, segala cerita dan kisah hidup kita akan tamat jugak kan :) itu PASTI taw :)


p/s: kalau sepatah perkataan yg dianggap sebagai gurauan bisa membuatkan hati seseorang terasa, cukup lah kalau cik kiQah katakan, itulah lumrah kehidupan..semakin lama kita hidup, semakin kita mengenali ramai orang, semakin bertambah usia kita, semakin itulah pengalaman hidup mengajar kita erti ketabahan yg sebenar :)

2 comments: