Thursday, March 17, 2011

hihi ;)

Bismillahirrahmanirrahim
`````````````````````````````

ehem..ehem..cik kiQah baru balek dari jumpe dentist ;)
hehehe..last cik kiQah jumpe dentist 6 years ago kot..erk!
hahaha..ala, dalam ramai2 doktor la kan..cik kiQah amat fobia dgn doktor gigi..
tak tau la kenapa =.=""

cik kiQah ingat dulu..
masa tu cik kiQah sekolah rendah lagi..
haha..and cik kiQah ada appointment dgn dentist..
okay..then cik kiQah pergi la dgn Papa and kak Yuni kot..
andddd...
yg paling tak bole blah..
dalam kereta masa on the way ke hospital tu..
cik kiQah dah seram sejuk dah..
dalam kepala ni dah set up strategi macam mana nak lari dari dentist tu..
hahaha..sengal betol time tu..
memang senyap terus la dalam kereta..orang tegur ke..orang buat lawak ke..memang tak berkesan langsung da..haha

okay, once sampai kat hospital tu..
cik kiQah dah rasa macam takde kaki dah time tu..
berat giler nak berjalan masuk dalam hospital tu..
and bile turn cik kiQah dah dipanggil..
mak aiiii..rasa macam nak pengsan pun ade..hahaha
nak tau tak ape yg cik kiQah buat masa tu?

hehe..
okay, dgn hati yg penuh bajet nak control takut and at the same time nak control malu depan orang ramai..
cik kiQah masuk dalam bilik yg penuh dengan alat2 nak cabut gigi sume tu lah 
erk..time tu cik kiQah masuk dgn papa & kak yuni..
hahaha..
and..belom sempat baring lagi atas kerusi yg separa macam katil tu kan..
terus cik kiQah bangkit..and bangun melarikan diri sejauh mungkin..
okay, itu adalah kisah benar ketika saya kecik2 dahulu =.="""
dah stop, lepas saat yg memalukan itu..
sampai sekarang...
family cik kiQah selalu perli cik kiQah especially bile cik kiQah nak jumpe dentist =.=""
hahaha..
tak nak cerita dah..sungguh memalukan kaum budak2 perempuan time tu ;p

p/s: btw, tadi doctor tu baek sangat, siap ajar lagi cik kiQah macam mana nak berus gigi dengan cara yg betul..rupa2nya..selama 22 tahun 8 bulan cik kiQah hidup kat dunia ni..cik kiQah berus gigi dengan cara yg salah =.="" akibatnya, gusi cik kiQah tak strong enough utk protect akar gigi =( takpe2, lepas ni cik kiQah kena berus gigi betul2 dah..sebab gigi & gusi pun anugerah Allah jgk kan? so wajib bagi kita utk menghargainya sebaik mungkin =)


and jangan lupa taw, setiap 6 bulan kita digalakkan jumpe dentist utk buat scalling, insya-Allah gigi & gusi kita akan sentiasa sehat dan cantekkkk kalau kita buat scalling at least 2 times a year 

^^
End

4 comments:

  1. 6taun da ke xjmpe dentist...
    biar btol ni??

    ReplyDelete
  2. xde la..6taun tu means x jumpe dentist sbb nk check up gigi..yg jumpe dentist sbb nk cabut gigi tu last year..kot~

    ReplyDelete
  3. ouh,lupe nk explain dlm entry ni,basically scalling ni die mcm treatment yg doc handle utk bersihkan gigi kite..mase mule2 scalling,maybe gusi akan mudah sgt berdarah tp itu mmg normal thing, mcm contoh,if gigi kite ade plak or dgn kate laen, karang eh? yg salu ade kt celah2 gigi tu,haa..bile g jmpe doc buat scalling,dieorg akn bersihkn bnde alah tu la..scalling ni die just prevent gigi dr rosak la..if yg kes serious tu,laen plak treatment die..kos rawatan depends kt klinik jgk..tp kt pantai hari tu, sekali buat melayang rm130..haha ;))

    ReplyDelete