Tuesday, February 8, 2011

thank you Allah ^^

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

kejap tadi cik kiQah tengah revise Taxation 2 *Pioneer Status vs. Investment Tax Allowance*
chapter tu bole dikatakan chapter yg agak complicated *melainkan kalau berusaha gigih utk hafal each of the steps given* ;p
tengah duk *weng-weng* otak cik kiQah fikirkan pasal macam mana nak dapatkan amount bla..bla..bla..then kenapa amount ni jadi bla..bla..bla..*pendek kata steps dalam chapter tu sangat mencabar kemahiran otak manusia* ;p
then,around 12midnight..cik kiQah terus tak tahan..and terus call classmate oppa Fain..^^
ketika kepala tengah pening+mata dah mengantuk tahap cipan+badan p0n tak larat=tenaga dah sampai maximum utk hari ni..Alhamdulillah..oppa Fain dapat tolong explain sikit2 macam mana nak buat certain parts dalam tutorial tu...=)
*even suara oppa Fain p0n dah macam orang separa tido* =D
kamsahanimda oppa Fain! ;p
hahahaha..

tapi..biasa lah..siapa tak kenal dgn cik kiQah..kalau mengantuk,tambah2 depan mata ada bantal bucux..bole pulak pergi buat2 tido *niatnya nak tido 5 minit..tapi tengok2 da telajak 15 minit..hamikkk!*
tengok jam..alamak!da hampir pukul 1am ='(
esok pukul 5am mama call hp kejut bangun awal *kunun2 nak bangun awal sbb nak study Audit pulak* ;p
kalau pukul 1am p0n still tak tido..alamatnya..esok kena letak hp bawah bantal la..tak p0n..bawah katil..wakakaka

erk..cik kiQah sebenarnya nak share something..
kalau tak..takdenya cik kiQah nak gigih bukak blog ni and post new entry..kan?
okay, once cik kiQah terbangun dari tido tadi *kunun2 nak tido 5minit tapi jadi 15minit*..
terus cik kiQah blur lagi macam mana nak dapatkan figure2 yang oppa Fain explain tadi..haha ;p
pelik kan..
tadi, masa dia explain..faham sangat2..sampai rasa tak sabar nak buat..*bajet bole buat semua* haha
tapi tu la..kita hanya mampu merancang je..
tapi last2..Allah yg putuskan..*contoh: cik kiQah tetido, bukan terus buat revision tu* ;)
tu laa..tadi bangga sgt dapat buat semua..
*moral of the story: sila jangan bangga dgn diri anda, kelak akan menyesal tak sudah..humble2 sudehh*
terus cik kiQah jadi tak tenang..rasa macam "alaaa,tadi dah faham,nape tibe2 stuck ni" ='(

erm, tengah duk scratching my head, cik kiQah terus teringat pesan mama..
kalau kita ada dalam kesulitan, ringankan tangan & ikhlaskan hati mohon pertolongan dari Allah swt..
insya-Allah, Allah pasti & tetap pasti tolong hamba-Nya =)
cik kiQah terus baca surah Al-Fatihah and bila sampai kat ayat 6 [ lagi bagus if korang dapat ingat makna ayat tu ]
 cik kiQah pejam mata, niat dalam hati minta Allah swt bagi petunjuk, & tolong cik kiQah solve masalah yg cik kiQah hadapi masa tu...
*cik kiQah betul2 rasa yakin Allah tengah dengar doa cik kiQah* serious!
lepas tu, cik kiQah baca doa yg mama pernah ajar bila kita dalam kesusahan & kesulitan..
tak kira lah..ketika kita sakit badan ke..sakit hati ke..sakit otak ke..pendek kata, once kalau rasa diri kita perlukan pertolongan dari Allah swt, just recite the ayat..
mama pesan..baca doa ni..

ramai yg cakap, ni doa yg diamalkan oleh Nabi Yunus especially ketika dia dilanda kesulitan & masalah...wallahulam~

Surah al-Anbiya ayat 87 (Doa Nabi Yunus)

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

"Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim."


tak sampai 5 minit cik kiQah gigih fikir solution utk soalan Tax tu, tiba2 cik kiQah dapat solve the question dgn senang je..ya Allah, kat situ cik kiQah tersentak kejap sebab cik kiQah yakin, hidayah + petunjuk hanya datang dari Allah swt..percayalah..cik kiQah tak mampu nak cakap macam mana rasa bila Allah tolong cik kiQah di saat cik kiQah betul2 perlukan pertolongan dari Dia..*betul2 bersyukur* =)

insya-Allah, cik kiQah harap, dengan perkongsian yg kecil ini bole tolong korang bila korang ada masalah..ingat taw, tak semestinya, bila kita stay up bagai nak rak sampai pukul 4am or 5am @ baca + revise buku + notes tebal2 tapi end up tak bergantung harap pada pertolongan Allah..tak guna jugak taw..sebab tu Islam menerapkan konsep DUIT=Doa+Usaha+Ikhtiar+Tawakkal..
bukan DUIT yg RM10, RM50, RM100 tu =p
insya-Allah,jom kita sama2 berjuang sambil kita sentiasa ingat & sayang Allah swt ^^


p/s: errr..cik kiQah nak tido dulu..esok kena bertahan lagi utk next mission ^^ terima kasih Allah utk pertolongan sebentar tadi..terima kasih jgk ma sebab pernah pesan doa tu kat iQah..Alhamdulillah =)








3 comments:

  1. Salam Cik Kiqah~ :D

    Akak pun pernah dengar Ustaz pesan bila tang ayat tu, berhenti kejap & mohon apa yang kita nak. Lagipun surah al-Fatihah sendiri memang banyak fadhilatnya kan~ :)

    p/s: All the best! Chayok2!! Study2 jugak, jgn lupa jaga kesihatan, rehat secukupnya & yang paling penting jaga hubungan dengan Allah S.W.T. Semoga Allah permudahkan segalanya~ ;)

    ReplyDelete
  2. thanks for the tips..
    dlu time skola cam slaloo baca/dgr ayat tu..
    tp xpenah amalkn..

    thanks again!!

    ReplyDelete
  3. Zinnirah Al Jannah a.k.a cik Semut ;)

    Wslm kak zini syg ;)

    yup!iQa taw psl tu sbb ada 1 hari tu iQa pernah baca surah Al-Fatihah sambila faham makna..then bile tgk je makna ayat 6 tu terus iQa rasa mcm nak betul2 niat minta pertolongan dari Allah sambil recite ayat tu banyak2 kali..
    iQa dah dapat rasa miracle yg Allah swt bagi semalam..hanya Allah yg faham betapa happynya hati iQa bila bole solve the ques *tido p0n sambil senyum kot* =D

    p/s: insya-Allah kak!jangan risau,makin meningkt umur iQa,makin dekat iQa tarikh pertemuan dgn Allah swt..walau busy mana p0n iQa kat dunia ni,last2 iQa mesti jugak kembali pd Allah..sbb hanya Dia Pencipta iQa..iQa nak score well dlm exam kali ni..Allah dah dengar doa iQa..nnti akak tlg doakan jgk utk iQa & kawan2 taw..insya-Allah,kami semua nak berjaya dalam exam ni..=) syg kak zini sgt2 ^^


    AiRa's stUfF ^^
    my pleasure dear ;)
    yup..akak pon baru je amalkan semua tu..Alhamdulillah, Allah betul2 ada power! =D
    try la apply bila tiap kali ira ade masalah..ira recite je ayat tu dgn surah Al-Fatihah sekali..tp kena niat betol2 taw ;)

    my pleasure again ^^

    ReplyDelete