Wednesday, January 26, 2011

Part 1 : Berharga =)

Bismillahirrahmanirrahim
``````````````````````````````

erk!ade orang tersentak dgn previous entry cik kiQah ;p
don't be...
i have my own reason why i post the entry ;))
but then,the reason seems like too stupid to share...hehe ;p
somehow, thanks for the concern..i know, you are the loyal stalker to me ;))
hehehe ;p

okay,tak mo cakap pasal benda yg annoyed..
erm, i feel like want to share something today ;p
well..people love to say..let bygone, be bygone ;p
the thing is..couple days ago..hidup saya memang diuji dgn Allah swt
walaupun ramai yg support saya tak kira lah sesiapa pun..
tapi hati saya tetap berjuang bersama kekuatan iman dari Allah swt..
erk..mesti ramai yg tak berapa nak faham kan? ;p
takpe2..kadang2 hidup ni kena jugak berhiperbola sikit ;p

okay lah, just let me go straight to the point
ada seorang sahabat saya...
namanya perlulah dirahsiakan utk mengelakkan dari sebarang kontroversi..hehe
 dia bertanya kepada saya..
"macam mana iQa bole face semua ni sedangkan ur grandma baru je meninggal dunia hari tu?"
well..saya suka pertanyaan itu ;))
ye la..saya sendiri dapat rasa diri saya dah pulih slow2
face..?
amat mudah utk kita ucapkan..tapi bukan semua yg bole face sesuatu ujian dalam hidup mereka..
bukan saya seorang..bahkan ramai yg menghadapi situasi sedemikian..

yup..betol!
memang saya kehilangan seorang nenek yg amat saya sayang minggu lepas..
tapi maybe orang sekeliling saya expect..
erm..mesti dia ni tengah bersedih sebab nenek dia baru meninggal dunia..
erm...mesti dia ni tengah takde mood..bla..bla..bla..
saya akui..minggu lepas keadaan saya tak ubah seperti orang hilang arah a.k.a blur ;p
amat sukar utk saya bangun balik seperti sediakala..
saya tak tipu..saya bercakap apa yg saya lalui..
terpulang kepada individu utk percaya atau tidak =)

okay, roughly said..
hari selasa, 18 Jan 2011, cik kiQah decide nak balik kampung jenguk nenek
macam biasa lah..hehe,call my mom and inform the news immediately
jangan cakap mama..papa p0n terkejut sebab before this cik kiQah mentioned possibility nak balek hometown amat tipis selagi finals belum start..
but then, macam yg selalu cik kiQah bagitaw..

"we deserve to plan everything, but at the end of the day, Allah deserves to make the final one"

Alhamdulillah..tiket bas utk pulang ada..=)
hati ni berbunga2 sebab dah lama tak balek kampung..
orang kata...kalau senyum p0n memang lebar sangat lahh =D
and, Alhamdulillah..berkat doa orang2 tersayang..cik kiQah selamat sampai Kelantan...
balek je rumah..cik kiQah dah dapat rasa kelainan..
kelainan yg macam mana..?

erm..pagi tu, around 6.30am cik kiQah sampai kat rumah..
macam biasalah..adik bangun utk siap2 pergi sekolah..abg plak still terbongkang..ape lg,terus cik kiQah jerit kat telinga dia suro bangun solat subuh..haha! terus bangun budak tu, kesian =.="
ayeh plak siap2 utk pergi office sebab sekarang dia tengah praktikal
mama busy iron baju sebab nak stay kat wad jaga nenek..
cik kiQah..?
hehe..tinggal lah sorang2 kat rumah sebab papa cakap, pagi2 tak bole melawat nenek sebab doctor tak bagi..

kelainan yg cik kiQah maksudkan..selalunya,mama akan duduk depan tv tengok channel tv9, Tanyalah Ustaz tu..tapi pagi tu mama  busy sebab kena prepare utk pergi hospital jaga nenek..

takpe lah..cik kiQah tunggu petang tu..
dalam hati ni punya lah tak sabar nak bagi nenek rasa gula2 yg cik kiQah sempat beli kat MC semalam..
lepas tu cik kiQah dah plan nak masak utk nenek even cik kiQah bukan lah pandai masak sangat ;p

okay..petang tu around 3pm..mama call cik kiQah..
"nanti cakap kat papa suro bawak iQah & adik2 as soon as possible sebab nenek dah nazak"
Subhanallah..jantung cik kiQah yg tenang tadi terus berdegup kencang..
semua tangan & kaki terketar2..
fikiran cik kiQah buntu..
terus cik kiQah cakap kat papa..
"Pa, tadi ma call bagitaw suro datang hospital cepat sebab nenek da nazak"

and cik kiQah, Papa, adik2 semua bergegas ke hospital..
masa tu cik kiQah tak rasa apa..
yg cik kiQah tahu..cik kiQah tak bole lemah dgn apa pun yg bakal cik kiQah tengok lepas ni..
masa on the way ke wad nenek..
Papa tarik tangan cik kiQah and bisik ke telinga cik kiQah..
"walau apa p0n yg iQah tengok kejap lagi, Papa nak iQah kuatkan semangat.."
hanya Allah yg faham hati saya ketika itu =)

sampai je cik kiQah ke katil nenek..
Subhanallah..
terkedu lidah cik kiQah...
niat ingin bercakap dgn nenek..
tapi yg mampu cik kiQah buat..
pujuk hati sendiri supaya tak menangis bila tengok keadaan nenek..
Alhamdulillah..cik kiQah berjaya tahan diri daripada tak menangis hari tu =)
satu lagi pertolongan dari Allah, Dia tak bagi saya lemah waktu itu =)
Alhamdulillah...

okay, cik kiQah kuatkan jgk diri ni utk pergi dekat nenek ..
cik kiQah sempat panggil nama nenek walaupun cik kiQah tahu harapan utk nenek reply memang tiada..
takpe..at least cik kiQah yakin nenek tahu cucu dia ada di sisi dia =)
tiba2 doctor yg rawat nenek datang & inform yg dia dah tak dapat nak merawat nenek lagi..
masa tu cik kiQah rasa macam nak pergi melutut kat doctor tu merayu supaya terus rawat nenek biarpun berapa kena bayar sekali pun [ sebab mama cakap cost rawatan free] ;p



erk...dah pukul 7pm lah..cik kiQah ada komitmen laen nak kena buat..till then, kisah ini akan bersambung lagi utk next entry..jangan lupa sedekah kan Al-Fatihah utk semua orang yg dah pergi meninggalkan kita..Al-Fatihah~


p/s: ya Allah, cik kiQah tahu, itulah jalan yg terbaek buat arwah nenek..semoga Allah swt sayang nenek macam Allah swt sayang hamba2-Nya yg lain..ameen.

No comments:

Post a Comment