Tuesday, August 31, 2010

sekadar perkongsian


bismillahirrahmanirrahim

.....................................

hehe..sebelum kontroversi melanda diri ini..
ingin cik kiQah tekankan kat sini..
entry ini tiada kaitan antara yg masih hidup ataupun yg telah tiada..
mana yg elok..cik kiQah share dalam entry ini..
mana yg tak elok..cik kiQah cuba perbaiki lagi..

kepada sesiapa yg on the way nak bina masjid dalam masa terdekat ni mahupun akan datang nanti..insya-Allah
cik kiQah nak kongsi tips yg biasa2 ni...
tapi mungkin akan menjadi tips berguna especially ketika anda bertemu tok kadi nanti..hehehe
*pernah tengok abg edel kena dgn tok kadi aritu*
hehehehe..

ok, basically, rukun nikah terbahagi kepada 5 perkara, iaitu:


1. Pengantin lelaki
Pangantin lelaki mestilah seorang Islam, baligh, berakal, tidak berada dalam ihram atau umrah, tidak dipaksa kahwin, tidak beristeri lebih dari 4 orang, lelaki yang tertentu dan perempuan yang ingin dikahwininya itu bukanlah mahramnya.
2. Pengantin perempuan
Pengantin perempuan mestilah seorang Islam, tidak berada dalam ihram haji atau umrah, bukan isteri kepada seseorang, tidak berada dalam iddah dan perempuan yang tertentu.
3. Akad (Ijab & Qabul)
Di antara syarat-syarat akad ialah lafaz yang digunakan mestilah lafaz khas yang membawa maksud nikah atau kahwin serta tidak diselangi dengan perkataan yang lain dari maksud nikah atau kahwin di antara ijab dan qabul. Tidak boleh diselangi dengan diam yang lama antara lafaz ijab dan qabul. Hendaklah bersamaan maksud antara lafaz ijab dan qabul. Lafaz ijab dan qabul tidak dikaitkan dengan sesuatu perkara serta tidak dibenarkan had atau tempoh masa bagi perkahwinan itu.
4. Wali
Syarat bagi wali ialah mestilah seorang Islam, baligh, berakal, merdeka bukan seorang hamba, seorang lelaki yang adil, tidak dipaksa, tidak berada dalam ihram haji atau umrah dan bukan seorang lelaki yang fasik.
5. Dua orang saksi
Syarat-syarat bagi saksi ialah mestilah beragama Islam, baligh, berakal, merdeka bukan seorang hamba, dapat mendengar dan melihat dengan baik, tidak pelupa atau nyanyuk, memahami bahasa yang digunakan semasa lafaz ijab dan qabul dan tidak terkena atasnya menjadi wali.


at least, kalau taw rukun nikah ni p0n da kira ok..yg cik kiQah pernah taw la, soalan yg biasa tok kadi tembak si lelaki time nak akad nikah ni banyak...contohnya, mengucap 2 kalimah syahadah, baca doa qunut, surah sejadah, sebut rukun islam, rukun iman, etc.

p/s: entry ini lebih ditujukan buat kaum Adam..(^___^)


Monday, August 30, 2010

let it fly

bismillahirrahmanirrahim
...................................

Alhamdulillah..
today is the next day that i deserve to be here..
to feel the whole things provided by Allah swt..
and also to start off my new day with all the goodness offered by Allah swt..
thank you Allah swt..

Alhamdulillah...
today is the next day that i deserve to be His mankind..
to let me worship and praise Him with my greatest loyalty..
and of course no one is fit to that credits..
thank you Allah swt..

Alhamdulillah..
today is the next day that i deserve to be the lucky one..
perhaps it is not so easy as what people may think about it..
but for me, as long as i know that He always beside me..
then my life will always protected and secured by Him..

The things that i would love to share here are about..
don't ever forget to praise Allah swt in each of your days..
If we always put our heart and mind towards of Him..
Insya-Allah, with all the barakah and rahmah..
You'll be able to feel the sweetness of iman which already promised by Him..
Nothing is more valuable except having Allah swt in my life..
Thank you Allah swt for all the pleasure and experience..
Without all the things which come from You..
I will not be able to breathe and feel Your favours..
i'm glad to be Your mankind..
and for the rest of my life..i mean it!




*in the name of Allah swt, i am alive*



lailatul qadar



bismillahirrahmanirrahim

....................................


Pejam celik, pejam celik, tak sangka kita sekarang dah p0n hampir menjengah ke 10 malam terakhir dalam bulan Ramadhan. Alhamdulillah, berkat dan rahmat Allah swt masih lagi milik kita semua. Cik kiQah sendiri bersyukur kerana masih lagi diberi peluang untuk menjalankan ibadah puasa daripada hari pertama kita mula berpuasa sehinggalah sekarang, Alhamdulillah =)

Dalam keseronokan cik kiQah berpuasa bersama sahabt handai dan tak lupa juga dengan keluarga tersayang baru2 ini, cik kiQah sempat dikejutkan oleh berita gembira dari Al-Quran iaitu surah Al-Qadr. Tiada apa yang mampu cik kiQah ungkapkan selain dari memanjatkan kesyukuran yg tak terhingga kepada Allah swt kerana sudi mengingatkan hati dan iman cik kiQah ni untuk terus beribadah kepada-Nya. Malam Lailatul Qadar yang penuh dengan barakah Allah swt dan lebih mulia berbanding seribu malam. 

"Subhanallah, hanya Allah swt yang selayaknya disembah dan hanya padaMu ku bentangkan seluruh hati dan jiwaku.Izinkan ku berpeluang merasa mulianya nikmat malam Lailatul Qadar Mu"

seperti mana Allah swt telah berfirman dalam surah Al-Qadr ayat 1- 5;

"Sesungguhnya kami telah menurunkan (Al-Quran) pada malam al-Qadr dan apakah jalan yang menyebabkan engkau mengerti (kebesaran) lailatul qadar itu? Lailatul qadar itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan tuhan mereka (Allah), untuk setiap urusan. Sejahteralah malam ini hingga terbit fajar".

Masih tidak terlambat untuk cik kiQah ajak semua teman2 cik kiQah kejar malam tersebut bersama2. Bukan senang untuk menanti malam yang penuh mulia lagi agung itu kerana hanya dalam bulan Ramadhan sahaja ianya datang. Janganlah terlalu bertaqlid kepada kewujudan malam tersebut semata-mata tetapi bersihkanlah niat dan mantapkanlah iman di hati untuk mendapatkan keampunan sepenuhnya daripada Allah swt di atas dosa2 yang pernah kita lakukan. Semoga cik kiQah dan kalian semua berpeluang untuk bertemu dgn Lailatul Qadar nanti..aminn.






Tuesday, August 24, 2010

can't wait!

bismillahirrahmanirrahim
....................................

Alhamdulillah...
cik kiQah bersyukur sangat2..
m0ga2 cik kiQah berpeluang jumpa kalian semua nanti...=)
yang paling penting sekali..
cik kiQah amat berterima kaseh kepada kak yuni tersayang..
hehehe..sebab dia memang terbukti sayangkan adiknya yg c0mel ini..kehkehkeh
thanx sis...!
luv.luv.luv.luv.luv..!!

and VVIP in my heart is my macho abg edel..
erk..tak lama lagi dah nak jadi daddy..haha
*ingat lagi mase abg edel cakap kat cik kiQah yg dia sendiri tak percaya akan jadi daddy nanti*
hahahaha..kelakar je die tu..;))
thanx abg edel sbb concern dgn adikmu ini..hehehe
serious cik kiQah tak sabar nak j0in korang sume..
jap..j0in utk ape tuuu..?
uppss..biar lah rahsia..
sebab ini bukanlah semata2 utk berseronok ke ape..
tapi ini lebih kepada memenuhi permintaan mama dan papa kesayangan kami..
insya-Allah...
sem0ga kami sekeluarga sentiasa dalam rahmat Allah swt..aminn.

p/s: semoga rindu ini diberkati Allah swt..=)

Monday, August 23, 2010

subhanallah

bismillahirrahmanirrahim
....................................

Kuasa Allah swt memang tiada bandingan..
cik kiQah grabbed these pics from the yahoo site..
tengah syok2 duk baca berita online..
tengok2 ada pics yg agak menarik perhatian cik kiQah..
ape2 p0n..
Allah swt lebih mengetahui segala kejadian yg berlaku kat dunia ni..
j0m tengok pics ni sambil memuji keagungan Allah swt yg Maha Esa..(^___^)


















*dari jauh sebijik macam straw yg orang guna utk slurp air tu..hehe*





sesungguhnya Allah swt Maha Berkuasa dalam segala keadaan...


p/s: cik kiQah tak dapat nak bagi fakta yg banyak mengenai kejadian ni sebab yahoo hanya provide sikit je pasal ni. Setahu cik kiQah, kejadian puting beliung ni berlaku kat Okinawa's west-central coast. Alhamdulillah, moga2 negara kita dilindungi Allah swt dari segala malapetaka dan bencana alam *aminnn*

waterspout is also known as tornado

.:credit to yahoo:.



matlamat hidup

bismillahirrahmanirrahim
.....................................

Alhamdulillah..cik kiQah baru je lepas buka puasa..
hari ni, cik kiQah buka sorang2 lg..(-_-)
sebab my dearie Hajarul Aswad stay back kat campus..
katanya ada discussion regarding her assignment..
takpe..kak iQa memahami mu...hehehe

Btw,
tadi cik kiQah telah berjaya mengeluarkan ikan dalam fridge tu..
punya la berdekad nak defrost fridge tu..
akhirnya..
petang td..
dengan semangat yg berkobar-kobar..
cik kiQah tarik ikan tu kuar..
nasib tak tercampak dgn cik kiQah sekali..
kalau tak..jatuh saham jap..wakakaka!
so, dgn kejayaan menarik keluar ikan tersebut..
cik kiQah dapat masak sup bebola ikan c0mel yg sedap sekali [erk!puji masakan sendiri]
hehehe..well, my housie cakap..
the bebola ikan was pretty cute..hehehe
thanks An..;))

okay2..
let me head to the point..
just now baru lepas chat dgn orang tersayang..
Alhamdulillah..
tiada erti bagi cik kiQah kalau tak dapat something yg berguna daripada beliau..
insya-Allah, jika sesuatu itu bole cik kiQah guna kat dunia sekarang..
biiznillah, di akhirat kelak dapat cik kiQah jadikan bekalan utk bertemu Allah swt nanti..=)
hehehe..thanks a lot for giving me the sweet reminder..
insya-Allah..
after this, i'll try to set it deep in my heart..=)

"matlamat hidup adalah dgn mencari keberkatan Allah swt"

anda bagaimana pula?


p/s: tak berapa best la if buka puasa sorang2..hehehe..;)).hajarul aswad!cepat balekkk..



Sunday, August 22, 2010

korban..?

bismillahirrahmanirrahim
....................................

cik kiQah sayanggg Mr. Sim..
muahahaha!
errr..sayang ade makna okay..
erm, wahai Mr. Sim yg baek hati..
kenapakah anda upload and announce yg 7sept nanti nak buat replacement class....!!!!
sedangkan cik kiQah yg c0mey l0tey ini telah beli tiket 6Sept lagi...

bukan sengaja beli 0kay..
tu p0n Abe Apis kitaorang yg belikan..
nasib ade..
kalau takde..?
jawabnya beraya sorang2 la cik kiQah kat MMU ni..
lepas tu duk sob..sob..sob...
erm, macam biasa lah..
kalau ikutkan theory Economic..
when it comes to the Hari Raya season, consumer [kita lah tu] will demand more on bus ticket and supplier [orang yg jual ticket] will tend to increase the price level in order to enjoy more profit from the sale.
hahahaha..k0nfem Mr. Elsadig sayang lepas ni..acewah!

haih, macamana ni ..?
takkan nak pergi tebalkan muka minta Mr. Sim re-arrange date tu..
tengok la caner nanti..
kalau tak..
terpakse korban kan......
hehehehehehehe...


korban ape..ada dua possibilities kat sini yg mungkin cik kiQah amik nanti..;))
  • korbankan ticket bus yg dah dibeli ituuu..
  • korbankan class yg Mr. Sim nak replace nanti [kira skip class lg la]

tapi cik kiQah tengok la kan..
percentage yg paling banyak jatuh kat 2nd possibilities ituu..
bagaimanakah ini bole terjadi..?

muahahahaha!
kita tunggu dan lihat sudeyh!


Saturday, August 21, 2010

last assignment

bismillahirrahmanirrahim
....................................

okay, macam biasa lah..
telah menjadi adat kat bumi MMU..
assignment + test + presentation + midterm dan etc
adalah satu kemestian setiap kali semester baru bermula..

makin tinggi level kita study, makin tough jgk la task2 yg kita akan dapat..
kalau tak percaya, sila tanya cik Aida and Encik Fain..
hehehe...depa lebih memahami diriku ini..

masih lagi cik kiQah ingat..
masa mula2 kitaorang dicampak dgn task2 yg boleh dikatakan menguji mental dan fizikal kitaorang..
nak sebut kat sini..
kang jd essay SPM pulak..hehehe ;))

anyway,
so far..
kitaorang ni boleh dikatakan dah sebati dgn semua task2 yg lecturer bagi..
macam2 feel dah kitaorang rasa..
huhuhu..
happy + annoying ...
erk..panjang ceritanya...

btw, utk Gamma 1 sem kali ni..
Madam Yip memang sporting abis..
ade ke pergi upload assignment question last minute..huhu
ade reason tu..
dah la susah macam ape..=.="
takpe, bak kata cik Aida kita..
ape2 p0n yg datang, kita kena fikir positif..
ngee..:-D
insya-Allah, kitaorang mampu buat yg terbaik nanti..=)

p/s: nanti nak kena score la assignment tax ni..huhu, tambah2 yg mark semua tu Madam Yip [terkenal dgn caranya yg strict tahap cipan itu]..chaiy0k!!

muhasabah diri

bismillahirrahmanirrahim

...................................

oleh kerana agak ramai yg terasa pedas dgn entry cik kiQah baru2 ini, so...dgn hati yg penuh tenang cik kiQah nak ajak kalian semua muhasabah diri masing2 di bulan yg penuh mulia ini..

jangan pulak tahu sentak dgn entry2 tu tapi tak tahu nak balik pada tempat yg asal iaitu Allah swt..

sekali lagi cik kiQah highlight kat sini..

*tidak salah untuk ada facebook tapi janganlah sampai ter-abai segala hal yg wajib kita lakukan tiap2 hari tu*
*tidak salah untuk bercintan-cintun, tapi biarlah dgn cara yg sederhana, tak perlu nak over2 ke ape*
*tidak salah utk menyuarakan pendapat diri, tapi biar la kena pada tempatnya*


*adalah salah jika orang yg tidak layak berhujah ttg agama Islam mengutuk kesucian Islam secara membuta-tuli*

p/s: cik kiQah tak kesah kalau sesiapa nak marah cik kiQah or apatah lagi nak dendam ke ape, tapi kena ingat, sifat marah tu mampu ke bawa kita sampai ke mati nanti?maksudnya, nak cepat2 sentak dgn hal yg sudah kita tahu salah tu laju je, tapi when it comes to diri sendiri yg buat, mulalah cari salah orang. Tepuk dada, tanya hati tu elok2...sekian!

tak serik

bismillahirrahmanirrahim
....................................

entry ini mungkin agak sensitif..
tapi bagi cik kiQah sendiri..
siapa makan cili..
konfem dia akan rasa pedasnya..
kan...........?

okay, let me go straight to the point..
cik kiQah nak bidas beberapa manusia ni yang tak serik2 dgn perangai "sudah tahu buruk, tapi still nak buat lagi"
upsss...adakah ayat itu terlalu bombastic...?
hehehehe..
macam ni la..
cuba anda lihat situasi sekarang..
dah ramai betina and jantan yg bercinta bagai nak rak and end up dgn dgn something yg useless..
ok, let me specify the statement above..
bak kata Aiz a.k.a kawan blogger cik kiQah,
"Ampa bercinta sampai terkeluaq baby"
hahahaha..ayat tu yg paling h0t utk dekad ini Aiz..hehehe ^^
so..ape pendapat korang..?
adakah kita perlu memandang enteng terhadap hal serious seperti ini [ayat macam SPM dulu2]

okay, j0m kita selam lagi dalam hal or kes macam ni..
if let say..
betina A couple dgn jantan B
[sorry, i called them with that word as i'm sure they deserve to get it]
then, mereka berdua bercinta lah bagai nak rak..aduhai, r0mantik la sgt kan..
i syg u la..
i cintan u la..
syg take care-take care la..
kalau bole semua benda dia nak panggil syg..hahaha
lembu p0n teringin jgk nak dipanggil syg..cuba panggil lembu macam tu, at least dpt pahala sebab sygkan haiwan yg Allah swt ciptakan..
hehehehe..

ok, back to the main story..
cakap pasal buang2 bayi ni semua..
cik kiQah pantang la tengok berita ttg kes2 buang bayi ni..
ape kejadahnya manusia sekarang ni..?
even binatang p0n sygkan anak dieorg..
ni kan pulak manusia yg mampu berfikir menggunakan akal waras kurniaan Allah swt..
erm..nak kiamat dah dunia ni..
baru2 ni..
kesian, sedih, geram, macam2 lah cik kiQah rasa..
ada ke patot si mak and boyfriend dia pergi buat treatment kt hospital once dah bersalin anak luar nikah..tapi baby luar nikah yg dieorg buat tu sedap2 je pergi campak dalam tong sampah..wey, tong sampah tuu..
baby ni sampah ke..?
if tak nak sgt..letak la kat tempat elok2..
ni tak..takde akal ke pergi campak "anugerah Allah swt" tu kat dalam tong sampah..?
tapi tu la..
nama je manusia..
kalau dah akal tu cetek..ilmu agama p0n dah terang2 kurang..
akhirnya kena detect jgk dgn polis..
tu baru kat dunia..
kat akhirat nanti taw la nasib..

ingat, setiap anak yg kita lahirkan, if anak kita tu tak sempat hidup kat dunia ni, insya-Allah di akhirat kelak dia pasti akan tunggu ibu dan ayah dia nanti..tapi kalau korang da buang dia awal2 kat dunia ni, nak ke dia jemput korang masuk Jannah Allah swt sekali..?
erm...fikir la betul2..
penat la cik kiQah nak cakap..
entry ni p0n da jadi macam artikel dlm paper pulak..hehehe

haa!ni ade kes ke-2..
macam ni la..
kalau kita fokus dalam dunia blogging..
hehe..tak kurang jgk yg gemar paparkan content2 blognya dgn kisah2 percintaan yg agak menggelikan..
erkk..cik kiQah geli la..korang rasa ape?
hahahaha...
kadang2 diri ni tahan je nak muntah sbb ye la..bulan2 puasa ni, kalau muntah banyak bole membatalkan puasa..iye dok?
hehehe..

ok, situasi yg cik kiQah maksudkan ni..
macam biasa la..
konfem rata2nya dah tahu pasal certain blogger yg perasan macam dia sorang ada the perfect guy / girl dlm dunia ni
sedangkan dua2 p0n macam tak berapa nak betul p0n..heee:-D
[ada makna di situ]

cik kiQah pasan la..
dalam blog semua nak bukak citer..tak malu ke oi?
takkan semua benda nak announce k0t..dah takde medium dah k0t nak guna kan..?
lagi2 bulan puasa ni..
daripada setiap saat update bl0g pasal cinta k0rang..
better la update something yg lebih bermanfaat..
bukan nak paksa..tapi hanya mencadangkan je..

nak ikut lagi bagus..tak nak ikut lantak la..
tapi yg paling cik kiQah nak tergelak..
most of these "people" will end up their l0ve story dgn kesah yg sedih2..huhuhu
nasib la..bila dah terlebih sygkan orang melebihi sygkn Allah swt..
[sampaikan segala benda nak bagi, duit, diri, macam2 lg la]
akibatnya konfem akan menyebabkan si pembuatnya menggigit ibu jari kaki nanti..
tambah2 kalau partner dia tu jenis yg tak berapa nak bimbing dia ke jalan Allah..
lagi la...

so, moral of the story, nak bercinta or syg orang lain tak salah sebab cik kiQah p0n sygkan seseorang. sebab apa cik kiQah cakap tak salah?sebab, itu fitrah manusia. Tapi yg menjadi kesalahan apabila kita salah guna perasaan tu semata2 nak puaskan nafsu serakah kita..cuba fikir balik, kalau kita pernah melakukan kesilapan dulu, apalah salahnya kita cepat2 bertaubat nasuha dgn Allah swt. Ni tak, sudah tahu, tapi tak serik2. Macam contoh la, kalau couple kita tu perangai macam setan, dan tak pernah rasa nak berubah, buat apa kita buang masa dgn dia lagi sedangkan masih banyak hal yg kita b0le buat selain dari fokus benda alah tu. Cakap nak matang, tapi mana buktinya? Ke tengah practice "cakap tak serupa bikin"?

p/s: alamak, entry terlebih suda..apa2 p0n, sendiri buat sendiri la mau ingat, janji kena cepat2 muhasabah diri sebelum terlambat..entry ini ditujukan khas jgk buat diri penulis agar tidak ter-j0in dgn kes2 seperti di atas, nauzubillahi minzalik~ 

Islam itu sempurna

bismillahirrahmanirrahim
....................................

tajuk untuk entry kali ini agak umum kalau nak difikirkan dek akal..
tapi cik kiQah nak specify tajuk ini kepada sesuatu yg mungkin mudah untuk kita fahami, insya-Allah..
seperti yg telah kita tahu..
makin lama makin banyak isu2 yg agak extrem berlaku tanpa ada limit..
erm, agak sukar untuk cik kiQah explain betul2 kat sini sebab risau takut ter-aibkan sesiapa..
macam biasa lah..
niat cik kiQah tak pernah lari untuk berkongsi sesuatu yg baik dengan semua orang..
tak kira lah siapa pun..
janji, apa yg cik kiQah luahkan kat dlm blog ni takde kaitan langsung untuk membuka aib orang apatah lagi untuk mencipta gosip yg entah apa2..nauzubillah~

sempena dgn bulan ramadhan kali ni..
cik kiQah nak sangat mohon keampunan dgn hati tulus ikhlas dgn semua orang yg cik kiQah pernah kenal..
harapan cik kiQah..
apabila tiba masanya cik kiQah dijemput Allah swt, at least hubungan cik kiQah dgn semua orang dah bersih..insya-Allah~

Baru sekejap tadi cik kiQah buat blog walking..
rasa macam nak segarkan mata dgn karya blogger2 yg lain..
tapi..
tak semuanya cik kiQah dapat baca..[sebab hobi mmg tak suka membaca pon]
hehehehe..
btw,
cik kiQah agak tersentak dgn beberapa blog ni..
terlalu umum membahaskan isu ttg agama Islam..
Astaghfirullahhalazim..
cik kiQah sedih..
sedih sebab zaman sekarang..
ramai sgt yg buta hati..
kenapa perlu membahaskan sesuatu yg telah p0n dicatatkan oleh Allah swt dlm kitabnya..
adakah anda merasakan diri anda terlalu sempurna untuk mengubah sesuatu kejadian yg telah berlaku..?
mungkin cik kiQah tak berhak untuk mempersoalkan semua ini..
tapi hati cik kiQah berdegup kencang tatkala membaca certain words yg kebanyakannya menyokong bulat2 orang kafir mengutuk kemuliaan agama Islam..
cik kiQah hormat setiap pandangan umum..
tapi..
bagi yg bukan beragama Islam..
anda tidak perlu untuk mengadili setiap apa yg terjadi terutamanya perihal isu2 Islam yg sememangnya sensitif untuk dibahaskan secara membuta tuli..
masya-Allah..
cik kiQah masih ingat lg..
sewaktu cik kiQah attend class Muslim Modern..
Ustaz Ahmad pernah bagitaw..
waktu zaman Rasulullah saw..
semua para sahabat sentiasa jadikan beliau rujukan utama dalam setiap isu yg mereka ingin ketahui..
bahkan mereka sendiri tidak pernah berani untuk mengadili sesuatu hal itu melainkan meminta petunjuk dari Allah swt dan seterusnya merujuk hal tersebut kepada Baginda saw..

Namun, daripada apa yg cik kiQah lihat sekarang..
anak2 muda..
tidak kira lah perempuan mahupun lelaki..
amat mudah membahaskan sesuatu hal itu tanpa memikirkan akibat yg mungkin menanti mereka kelak..
wallahualam..
sebagai contoh..
apabila non-muslim menyokong 100% kewujudan facebook sebagai salah satu medium yg mampu menghubungkan manusia seluruh pelusuk dunia..
dan juga apabila tidak kurang hebatnya orang2 yg mengaku dirinya beragama Islam tapi tidak mengamalkan Islam telah sebulat suara menyokong apa sahaja yg dibahaskan oleh non-muslim..
masya-Allah..
kes2 seperti ini betul2 menguji keimanan cik kiQah..
walaupun cik kiQah tidaklah selayak mana untuk memberi hujah kuat regarding this issue..
tapi hati cik kiQah tecabar dgn sikap sesetengah manusia seperti ini..
isu kewujudan facebook yg mana dicipta oleh seorang anak muda berasal dari kaum Yahudi telah lama dibahaskan..
tak cukup Islam dikutuk dalam facebook itu sendiri..sampailah masuk dalam berita dan sehingga mencetuskan    rasa tidak puas hati dikalangan orang2 Islam yg lain terhadap non-muslim..
cuba anda fikirkan..
perlukah kita berhujah dgn beraninya ttg sesuatu hal tanpa mendalami hukum yg telah Islam syariatkan terlebih dahulu?

tidak salah untuk kita suarakan pendapat sendiri..
tapi adalah salah untuk mengadili sesuatu hal yg berkaitan syariat Islam sebelum merujuknya kepada seseorang yg lebih arif seperti contoh Mufti ataupun Ulama'
cik kiQah ingin sekali berpesan kepada golongan non-muslim..
cik kiQah amat menghormati kalian walaupun kita berlainan agama..
tapi cik kiQah amat berharap..
janganlah kalian menyentuh isu2 Islam secara membuta tuli dalam social networking ataupun kat mana2 shj..

anda perlu tahu bhw kelahiran anda dimuka bumi ini bukan fitrah seorang muslim..
dan anda perlu tahu..
sebaik mana p0n anda..serajin mana p0n anda..sejujur mana p0n anda hidup di dunia ini..
Syurga yg abadan abada masih lagi tidak layak untuk anda..
bahkan orang Islam sendiri..
selagi dosa mereka tidak diampunkan oleh Allah swt..
mustahil untuk kami memasuki Jannah Allah swt...
tapi berkat kemuliaan hati Nabi saw kami iaitu Nabi Muhammad saw..
Allah swt memperkenankan permintaan Baginda untuk tetap memasukkan umat Islam ke Jannah apabila tiba saatnya nanti..insya-Allah..~
Selagi anda tidak meyebut dua kalimah syahadah..
selagi itu hidup anda tidak pernah mendapat berkat dari Allah swt..

wallahualam...

"aku bersaksi dan berikar bahawa tiada tuhan yg layak disembah melainkan Allah dan, aku bersaksi dan berikrar bahawa Nabi Muhammad saw adalah pesuruh Allah swt yg terakhir"

"i bear witness that there is no god to be worshipped except Allah and, i bear witness that Prophet Muhammad saw is the final messenger of Allah swt"



p/s: ucaplah kalimah syahadah ini sekerap yg anda mampu kerana ia adalah kunci untuk kita buka pintu Jannah kelak dan sesungguhnya janji Allah swt itu adalah pasti..=)

*pernah tengok orang yg taksub dgn facebook sampai abaikan solat dan tinggalkan Al-Quran..masya-Allah, m0ga2 hidayah Allah swt menjadi miliknya nanti, aminn*