Sunday, November 14, 2010

bukan mudah..


Alhamdulillah..
hari ni Allah swt bagi cik kiQah peluang untuk rasa gembira..
insya-Allah..
moga2 kegembiraan itu kekal lama...ameen :)

To: Cik eQin & Cik aiDa...
thank you so much sebab dah temankan akak pergi MC..
hehehe..
btw,restoren sup utara tu agak best..
nanti insya-Allah...
bole pergi lagi..
*cuma sambal belacan dia super pedas*
hahahaha..
sungguh menyeramkan..

oh ye..
sebenarnya..
ada satu benda yg cik kiQah nak luahkan kat blog ni..
haih...| ini bukan mengeluh main2... |
okay, semua tahu kan apa itu "group leader"
satu position agak senang utk fill in..
tapi bukan senang nak deal dgn tugas as a group leader..

kita nak point orang memang senang..
anyone can be the group leader..
even budak sekolah p0n bole..
tapi yg susahnya..
how to be a real group leader?

okay, mungkin ada di antara kita yg betul2 bagi commitment bila orang letak kepercayaan suro galas jawatan ni..
even hati cakap tak nak..tapi bila ramai yg percaya kat kemampuan kita..
insya-Allah semangat untuk buktikan kemampuan kita tu pasti ada.. :)
...erm...

kalau nak story pasal tugas group leader memang takkan abes la..
yg paling cik kiQah nak highlight dalam isu ni ialah..
group member..
ada 2 jenis group member yg wujud dalam particular group..
1) group member yg betul2 bagi commitment bila involve dalam group assignment or project
2) group member yg ada je alasan or something else bile once task utk assignment divided to each of group member..
tengok..

dalam dua jenis group member yg cik kiQah list out tu..
dari mula2 cik kiQah start study kat MMU ni...
sampai la cik kiQah dah 2nd year in Gamma..
cik kiQah masih lagi terpaksa jumpa dgn jenis group member yg tergolong dalam no. 2

cik kiQah tak marah..apatah lagi nak melenting dgn group member macam tu..
kali ni..
cik kiQah tak mahu nak abeskan tenaga cakap banyak2 pasal orang yg tak dapat bagi commitment dalam assignment..
for those who unable to lend me your best commitment within the assignment task..
kindly take a step out of my group..
i don't force you to stay because i don't put my interest towards of your nonsense excuses...
ini group assignment...
bukan individual assignment..

"don't make me feel down because of your attitude..
i don't request for someone who can't put his or her effort to complete the task..
if you think that you can't follow all the process arranged by me as your group leader..
then please make your move before i kick you out..
i am very pleased to respect you if only you can respect me too..
but if you can't make it..
i have to settle it on my own"


p/s: tak susah nak deal dgn assignment...memang kita tak expect the future things, tapi we are the one who can control and plan what we suppose to do..which one is the most important first?

| are you willing to get the mark upon others' effort yet you don't put anything on it or get the mark based on your own effort? |

.: TAKE MY WORDS :.

No comments:

Post a Comment