Saturday, September 4, 2010

kaya vs tak kaya

bismillahirrahmanirrahim

....................................

title kat atas tu macam pelik pon ade..
tapi maybe jugak tak berapa nak pelik..
ye la..
sebab itu memang da lumrah kehidupan..
hidup ni mungkin kaya or mungkin jugak tak kaya..[nak guna perkataan miskin tu agak extrem]
btw, title tersebut agak general untuk kita simpulkan..
tapi kali ni..
cik kiQah nak highlight..
kaya hati budi amat berbeza dgn kaya harta benda...
betul x...?
sebab kenapa...?
sendiri mau ingat lah..hehehe

tadi duk usha sumber kewangan dalam bank..
aduhai, cukup2 untuk cover hidup sampai esok..
inilah hikmah kalau sumber kewangan cik kiQah dijaga rapi oleh mama..
bukan kerana cik kiQah ni tak pandai uruskan kewangan sendiri..
tapi cik kiQah lebih mengenali dan mempercayai ibu cik kiQah sendiri..

mama pernah cakap..
nak berbelanja kena bijak..
jangan pakai buang je duit tu kat benda2 yg tak ada faedahnya..
nanti, kalau dah terdesak nak pakai duit..kat siapa kita nak mintak?
hidup ni memang best..
ada duit semua bole jadi kenyataan..
tapi kita kena ingat..
dalam kehidupan jugak..
macam2 bole berlaku hanya sebab kelalaian kita sendiri..

dari dulu sampai sekarang..
cik kiQah tak pernah rasa kedekut nak tolong sesiapa..
selagi cik kiQah termampu..insya-Allah..
kadang2 ada jugak cik kiQah terfikir..
kalaulah cik kiQah ada doreamon..
nak je cik kiQah paksa doreamon keluarkan duit banyak2 dari poket ajaib die tu.. ^^
tapi itu semua mimpi semata-mata..
huhuhuhu...

macam jugak hati budi..
kalau kita tak kaya dari segi hati budi..
macam mana kita nak hidup selamat di dunia dan akhirat kelak..
orang memang akan "suka" berkawan dgn kita kalau kita kaya harta benda..
tapi adakah orang akan suka kalau kita tak kaya hati budi..?
belajarlah menghormati orang..cukup senang dan mudah dilakukan...=)

p/s: cakap pasal duit ni, nak tanya..cik kiQah ada hutang sesiapa tak?kalau ada sila roger2 terus eh..takut esok lusa tak sempat nak bertemu dan langsaikan hutang tersebut...nauzubillahiminzalik..


*jangan cepat melatah dgn gelaran OKB..mungkin boleh jadi Orang Kaya Berhutang..errr..*


trademark terbaru: tepuk dada tanya iman (^___^)

1 comment: