Saturday, August 21, 2010

tak serik

bismillahirrahmanirrahim

....................................

entry ini mungkin agak sensitif..
tapi bagi cik kiQah sendiri..
siapa makan cili..
konfem dia akan rasa pedasnya..
kan...........?

okay, let me go straight to the point..
cik kiQah nak bidas beberapa manusia ni yang tak serik2 dgn perangai "sudah tahu buruk, tapi still nak buat lagi"
upsss...adakah ayat itu terlalu bombastic...?
hehehehe..
macam ni la..
cuba anda lihat situasi sekarang..
dah ramai betina and jantan yg bercinta bagai nak rak and end up dgn dgn something yg useless..
ok, let me specify the statement above..
bak kata Aiz a.k.a kawan blogger cik kiQah,
"Ampa bercinta sampai terkeluaq baby"
hahahaha..ayat tu yg paling h0t utk dekad ini Aiz..hehehe ^^
so..ape pendapat korang..?
adakah kita perlu memandang enteng terhadap hal serious seperti ini [ayat macam SPM dulu2]

okay, j0m kita selam lagi dalam hal or kes macam ni..
if let say..
betina A couple dgn jantan B
[sorry, i called them with that word as i'm sure they deserve to get it]
then, mereka berdua bercinta lah bagai nak rak..aduhai, r0mantik la sgt kan..
i syg u la..
i cintan u la..
syg take care-take care la..
kalau bole semua benda dia nak panggil syg..hahaha
lembu p0n teringin jgk nak dipanggil syg..cuba panggil lembu macam tu, at least dpt pahala sebab sygkan haiwan yg Allah swt ciptakan..
hehehehe..

ok, back to the main story..
cakap pasal buang2 bayi ni semua..
cik kiQah pantang la tengok berita ttg kes2 buang bayi ni..
ape kejadahnya manusia sekarang ni..?
even binatang p0n sygkan anak dieorg..
ni kan pulak manusia yg mampu berfikir menggunakan akal waras kurniaan Allah swt..
erm..nak kiamat dah dunia ni..
baru2 ni..
kesian, sedih, geram, macam2 lah cik kiQah rasa..
ada ke patot si mak and boyfriend dia pergi buat treatment kt hospital once dah bersalin anak luar nikah..tapi baby luar nikah yg dieorg buat tu sedap2 je pergi campak dalam tong sampah..wey, tong sampah tuu..
baby ni sampah ke..?
if tak nak sgt..letak la kat tempat elok2..
ni tak..takde akal ke pergi campak "anugerah Allah swt" tu kat dalam tong sampah..?
tapi tu la..
nama je manusia..
kalau dah akal tu cetek..ilmu agama p0n dah terang2 kurang..
akhirnya kena detect jgk dgn polis..
tu baru kat dunia..
kat akhirat nanti taw la nasib..

ingat, setiap anak yg kita lahirkan, if anak kita tu tak sempat hidup kat dunia ni, insya-Allah di akhirat kelak dia pasti akan tunggu ibu dan ayah dia nanti..tapi kalau korang da buang dia awal2 kat dunia ni, nak ke dia jemput korang masuk Jannah Allah swt sekali..?
erm...fikir la betul2..
penat la cik kiQah nak cakap..
entry ni p0n da jadi macam artikel dlm paper pulak..hehehe

haa!ni ade kes ke-2..
macam ni la..
kalau kita fokus dalam dunia blogging..
hehe..tak kurang jgk yg gemar paparkan content2 blognya dgn kisah2 percintaan yg agak menggelikan..
erkk..cik kiQah geli la..korang rasa ape?
hahahaha...
kadang2 diri ni tahan je nak muntah sbb ye la..bulan2 puasa ni, kalau muntah banyak bole membatalkan puasa..iye dok?
hehehe..

ok, situasi yg cik kiQah maksudkan ni..
macam biasa la..
konfem rata2nya dah tahu pasal certain blogger yg perasan macam dia sorang ada the perfect guy / girl dlm dunia ni
sedangkan dua2 p0n macam tak berapa nak betul p0n..heee:-D
[ada makna di situ]

cik kiQah pasan la..
dalam blog semua nak bukak citer..tak malu ke oi?
takkan semua benda nak announce k0t..dah takde medium dah k0t nak guna kan..?
lagi2 bulan puasa ni..
daripada setiap saat update bl0g pasal cinta k0rang..
better la update something yg lebih bermanfaat..
bukan nak paksa..tapi hanya mencadangkan je..

nak ikut lagi bagus..tak nak ikut lantak la..
tapi yg paling cik kiQah nak tergelak..
most of these "people" will end up their l0ve story dgn kesah yg sedih2..huhuhu
nasib la..bila dah terlebih sygkan orang melebihi sygkn Allah swt..
[sampaikan segala benda nak bagi, duit, diri, macam2 lg la]
akibatnya konfem akan menyebabkan si pembuatnya menggigit ibu jari kaki nanti..
tambah2 kalau partner dia tu jenis yg tak berapa nak bimbing dia ke jalan Allah..
lagi la...

so, moral of the story, nak bercinta or syg orang lain tak salah sebab cik kiQah p0n sygkan seseorang. sebab apa cik kiQah cakap tak salah?sebab, itu fitrah manusia. Tapi yg menjadi kesalahan apabila kita salah guna perasaan tu semata2 nak puaskan nafsu serakah kita..cuba fikir balik, kalau kita pernah melakukan kesilapan dulu, apalah salahnya kita cepat2 bertaubat nasuha dgn Allah swt. Ni tak, sudah tahu, tapi tak serik2. Macam contoh la, kalau couple kita tu perangai macam setan, dan tak pernah rasa nak berubah, buat apa kita buang masa dgn dia lagi sedangkan masih banyak hal yg kita b0le buat selain dari fokus benda alah tu. Cakap nak matang, tapi mana buktinya? Ke tengah practice "cakap tak serupa bikin"?

p/s: alamak, entry terlebih suda..apa2 p0n, sendiri buat sendiri la mau ingat, janji kena cepat2 muhasabah diri sebelum terlambat..entry ini ditujukan khas jgk buat diri penulis agar tidak ter-j0in dgn kes2 seperti di atas, nauzubillahi minzalik~ 

3 comments:

  1. ramai yg mgaggp kan blog tuk tmpt luahan perasaan...tp kalu nk luah kan sgt, agak2 r...as a muslim ada maruah...plg tak pun kita ada harga diri, supaya org tak judge burk kat kita...mostly blogger akan judge kita melalui apa yg ditulis... =)

    ReplyDelete
  2. yup, mmg masing2 bole bt alasan blog adalah medium utk luahkan perasaan, tapi kdg2 tu cara yg digunakan mybe salahguna sbb ye la, terang2 k0t pergi published something yg tak perlu utk ditatap oleh public. kalau fain nk tgk, banyak je blogger yg akak marked dri dlu lg..ingatkan dah berubah tapi makin menjadi2..itu lah yg dinamakan sudah tahu tapi buat lg..cakap p0n tak guna sebab semua tu terletak pada diri masing2 utk berubah or x..wallahualam~

    ReplyDelete
  3. bg r sy link dorg..nk tgk gak apa yg dorg bgga kan???heheh...tak pa gtau kat kelas t... =P

    ReplyDelete