Saturday, August 21, 2010

Islam itu sempurna

bismillahirrahmanirrahim
....................................

tajuk untuk entry kali ini agak umum kalau nak difikirkan dek akal..
tapi cik kiQah nak specify tajuk ini kepada sesuatu yg mungkin mudah untuk kita fahami, insya-Allah..
seperti yg telah kita tahu..
makin lama makin banyak isu2 yg agak extrem berlaku tanpa ada limit..
erm, agak sukar untuk cik kiQah explain betul2 kat sini sebab risau takut ter-aibkan sesiapa..
macam biasa lah..
niat cik kiQah tak pernah lari untuk berkongsi sesuatu yg baik dengan semua orang..
tak kira lah siapa pun..
janji, apa yg cik kiQah luahkan kat dlm blog ni takde kaitan langsung untuk membuka aib orang apatah lagi untuk mencipta gosip yg entah apa2..nauzubillah~

sempena dgn bulan ramadhan kali ni..
cik kiQah nak sangat mohon keampunan dgn hati tulus ikhlas dgn semua orang yg cik kiQah pernah kenal..
harapan cik kiQah..
apabila tiba masanya cik kiQah dijemput Allah swt, at least hubungan cik kiQah dgn semua orang dah bersih..insya-Allah~

Baru sekejap tadi cik kiQah buat blog walking..
rasa macam nak segarkan mata dgn karya blogger2 yg lain..
tapi..
tak semuanya cik kiQah dapat baca..[sebab hobi mmg tak suka membaca pon]
hehehehe..
btw,
cik kiQah agak tersentak dgn beberapa blog ni..
terlalu umum membahaskan isu ttg agama Islam..
Astaghfirullahhalazim..
cik kiQah sedih..
sedih sebab zaman sekarang..
ramai sgt yg buta hati..
kenapa perlu membahaskan sesuatu yg telah p0n dicatatkan oleh Allah swt dlm kitabnya..
adakah anda merasakan diri anda terlalu sempurna untuk mengubah sesuatu kejadian yg telah berlaku..?
mungkin cik kiQah tak berhak untuk mempersoalkan semua ini..
tapi hati cik kiQah berdegup kencang tatkala membaca certain words yg kebanyakannya menyokong bulat2 orang kafir mengutuk kemuliaan agama Islam..
cik kiQah hormat setiap pandangan umum..
tapi..
bagi yg bukan beragama Islam..
anda tidak perlu untuk mengadili setiap apa yg terjadi terutamanya perihal isu2 Islam yg sememangnya sensitif untuk dibahaskan secara membuta tuli..
masya-Allah..
cik kiQah masih ingat lg..
sewaktu cik kiQah attend class Muslim Modern..
Ustaz Ahmad pernah bagitaw..
waktu zaman Rasulullah saw..
semua para sahabat sentiasa jadikan beliau rujukan utama dalam setiap isu yg mereka ingin ketahui..
bahkan mereka sendiri tidak pernah berani untuk mengadili sesuatu hal itu melainkan meminta petunjuk dari Allah swt dan seterusnya merujuk hal tersebut kepada Baginda saw..

Namun, daripada apa yg cik kiQah lihat sekarang..
anak2 muda..
tidak kira lah perempuan mahupun lelaki..
amat mudah membahaskan sesuatu hal itu tanpa memikirkan akibat yg mungkin menanti mereka kelak..
wallahualam..
sebagai contoh..
apabila non-muslim menyokong 100% kewujudan facebook sebagai salah satu medium yg mampu menghubungkan manusia seluruh pelusuk dunia..
dan juga apabila tidak kurang hebatnya orang2 yg mengaku dirinya beragama Islam tapi tidak mengamalkan Islam telah sebulat suara menyokong apa sahaja yg dibahaskan oleh non-muslim..
masya-Allah..
kes2 seperti ini betul2 menguji keimanan cik kiQah..
walaupun cik kiQah tidaklah selayak mana untuk memberi hujah kuat regarding this issue..
tapi hati cik kiQah tecabar dgn sikap sesetengah manusia seperti ini..
isu kewujudan facebook yg mana dicipta oleh seorang anak muda berasal dari kaum Yahudi telah lama dibahaskan..
tak cukup Islam dikutuk dalam facebook itu sendiri..sampailah masuk dalam berita dan sehingga mencetuskan    rasa tidak puas hati dikalangan orang2 Islam yg lain terhadap non-muslim..
cuba anda fikirkan..
perlukah kita berhujah dgn beraninya ttg sesuatu hal tanpa mendalami hukum yg telah Islam syariatkan terlebih dahulu?

tidak salah untuk kita suarakan pendapat sendiri..
tapi adalah salah untuk mengadili sesuatu hal yg berkaitan syariat Islam sebelum merujuknya kepada seseorang yg lebih arif seperti contoh Mufti ataupun Ulama'
cik kiQah ingin sekali berpesan kepada golongan non-muslim..
cik kiQah amat menghormati kalian walaupun kita berlainan agama..
tapi cik kiQah amat berharap..
janganlah kalian menyentuh isu2 Islam secara membuta tuli dalam social networking ataupun kat mana2 shj..

anda perlu tahu bhw kelahiran anda dimuka bumi ini bukan fitrah seorang muslim..
dan anda perlu tahu..
sebaik mana p0n anda..serajin mana p0n anda..sejujur mana p0n anda hidup di dunia ini..
Syurga yg abadan abada masih lagi tidak layak untuk anda..
bahkan orang Islam sendiri..
selagi dosa mereka tidak diampunkan oleh Allah swt..
mustahil untuk kami memasuki Jannah Allah swt...
tapi berkat kemuliaan hati Nabi saw kami iaitu Nabi Muhammad saw..
Allah swt memperkenankan permintaan Baginda untuk tetap memasukkan umat Islam ke Jannah apabila tiba saatnya nanti..insya-Allah..~
Selagi anda tidak meyebut dua kalimah syahadah..
selagi itu hidup anda tidak pernah mendapat berkat dari Allah swt..

wallahualam...

"aku bersaksi dan berikar bahawa tiada tuhan yg layak disembah melainkan Allah dan, aku bersaksi dan berikrar bahawa Nabi Muhammad saw adalah pesuruh Allah swt yg terakhir"

"i bear witness that there is no god to be worshipped except Allah and, i bear witness that Prophet Muhammad saw is the final messenger of Allah swt"



p/s: ucaplah kalimah syahadah ini sekerap yg anda mampu kerana ia adalah kunci untuk kita buka pintu Jannah kelak dan sesungguhnya janji Allah swt itu adalah pasti..=)

*pernah tengok orang yg taksub dgn facebook sampai abaikan solat dan tinggalkan Al-Quran..masya-Allah, m0ga2 hidayah Allah swt menjadi miliknya nanti, aminn*

No comments:

Post a Comment